accountCreated with Sketch.accountCreated with Sketch.bagCreated with Sketch.bagCreated with Sketch.zalando logoCreated with Sketch.menuCreated with Sketch.starCreated with Sketch.starCreated with Sketch.

SVERIGES STÖRSTA UTBUD

ALLTID GRATIS FRAKT OCH RETUR

100 DAGARS ÖPPET KÖP

Var vill du börja?

Skor 23322 artiklar

Varumärkev
m

Skornas historia

Skor har sedan länge spelat en viktig roll i människans liv. De uppfanns av rent praktiska skäl, men utvecklades i vissa regioner snabbt till en statussymbol. Ända sedan 3000 år tillbaka har det utvecklats skor i praktisk och elegant design på flera håll runt om i världen - design som i vissa fall fortfarande används och förfinas av modehusen idag. Gladiatorsandaler och pantofflor är bara ett par exempel på dessa minst sagt klassiska skor. Genom årens lopp har det såklart funnits gott om modemissar också, men då liksom nu diskuterades säkert flitigt om vad som egentligen är ”god smak”.


De första skorna ser dagens ljus (120 000 – 3000 f.Kr.)

Fynd av sylar, 120 000 år gamla, tyder på att neandertalarna tillverkade enklare stövlar av djurhudar för en herrans massa år sedan. De första bevisen på att Homo sapiens kilat runt i skor har man hittat i närheten av Beijing, där missformade tår på utgrävda skelett antyder att människor där hade nån sorts fotbeklädnad vid 40 000 f.Kr. Där har man dessutom hittat elfenbenspärlor som man tror har använts som utsmyckning av skorna. I tidiga kulturer användes ofta smycken som en signal för social status.


1938 hittade man i Fort Rock, Oregon USA, den äldsta kända skon. Det var en bastsandal som bars av Amerikas urinvånare. Kemiska test har fastställt att skon daterar bak till 8300 f.Kr. då vår senaste istid härjade för fullt. De äldsta skinnskor som man känner till hittades i Alperna och är cirka 6300 år gamla. Tidiga skinnskor hade en för tiden imponerande funktionalitet och var perfekt anpassade efter rådande väderförhållanden. Allas vår favorit-alpmumie Ötzi hade skor tillverkade i flera lager, med en sorts profilerad yttersula och med pälssidan på skinnet utåt, så att skorna blev vattenavvisande. Inuti var skon klädd i gräs som bearbetats till ett robust material. Däremellan var ett lager med hö, vilket gav god isolering och fodring.Skorna intar sin plats i modevärlden (3000 f.Kr. – 500 f.Kr.)

Under brons- och järnåldern utvecklades skorna till att få ett högre skaft vid hälen. Detta gav bättre stabilitetet och minskade risken för skador. Dessutom var skospetsen ofta böjd uppåt, i samma stil som orientaliska pantofflor. Nästa modell att bli populär var en sko med knytning. I sofistikerad design och med ett långt lädersnöre med vilket man knöt skon bekvämt på foten nådde den med hjälp av folkvandring och erövringskrig hela det romerska riket och angränsande områden. Denna modell dök även upp under medeltiden som fotbeklädnad för bönder och enklare folk.


Romarsandaler och tofflor kommer på modet (1000 f.Kr. – 800 e.Kr.)

Under Antikens olika högkulturer utvecklades flera olika sorters skodon. Den mest kända är antagligen romarsandalen, eller gladiatorsandalen, som även under modern tid fått ett kraftigt uppsving. Skon med de smala remmarna som ibland löpte ända upp till knäet var både praktisk och snygg.


På andra sidan Medelhavet, i Egypten, uppkom en annan sorts sandal där remmarna går mellan tårna – den sorts stringsandal som vi idag kallar flip-flops. Det äldsta paret man hittat är cirka 1500 år gammalt, men man tror att egypterna hade liknande skor redan 4000 f.Kr. då man hittat väggmålningar som antyder detta. Beroende på social status kunde sandalerna förses med värdefulla ädelmetaller och kanske en tjockare sula för mer komfort.


Vid 400 e.Kr. kom pantoffeln till Europa genom österländska influenser. Slutna skor blev alltmer populära även i varmare regioner, vilket troligen kan förklaras av modets inflytande och ett bättre skydd mot giftiga insekter och andra djur.


Skinnskor, platåskor och blockklackar (800 e.Kr. – 1600 e.Kr.)

Under Medeltidens början var vändsydda skor av läder det självklara valet i de flesta samhällsklasser. Troligen var dessa en vidareutveckling av de slutna skorna från Bysantinska riket. Tillverkningen var tämligen enkel: de syddes på innersidan för att sedan vändas och förses med en päls- eller lädersula. Den ökande urbaniseringen i Europa såg till att modetrender snabbt kunde spridas och såg utformandet av spetsar och hälar variera gång på gång under de följande 500 åren.


mer...

I och med Medeltidens korståg nådde orientaliska trender en andra gång de europeiska städerna. Så kallade snabelskor, en föregångare till myggjagarna, blev högsta mode. De ibland absurt långa snablarna fick av somliga böjas bakåt och bindas fast så att bäraren inte skulle snubbla över dem. Snablarna var alltså i sig inte särskilt praktiska, utan blev helt enkelt en statussymbol för fint folk. Ju längre snabel desto bättre!


De snabbt växande städerna, en minst sagt bristfällig avfallshantering och avsaknad av avloppssystem gav gator som troligen inte var någon fröjd för medeltidens flanörer. Därför uppfann man platåskorna som ett skydd mot den värsta smutsen. De första modellerna bestod av trä och en enkel rem som fäste. Det var helt enkelt en extra sko som man tog på sig utanpå sina vanliga skor när man gick ut. Allt för att höja fötterna från de orena gatorna.


Ur dessa enkla platåskor utvecklades mot slutet av Medeltiden de första modeinspirerade klackskorna. Män gavs en chans att se ännu större och mäktigare ut, medan damerna kunde framhäva sina kvinnliga former. Liksom hos snabelskorna blev det till slut för mycket extravagans, då man i 1500-talets Venedig kunde se folk stappla fram på upp till 40 centimeter höga klackar, med stöd av medflanörer eller stavar. Antagligen var det detta som till slut fick trenden att (tillfälligt) rinna ut i sanden.


Snygga skor till alla! (1700-1850)

Vid början av 1700-talet hade skor fortsatt utvecklas till en elegant modeaccessoar. Färgerna anpassades till kläderna och kreationerna smyckades med vackra detaljer. Importerade tyger som siden och satin blev viktiga beståndsdelar i dåtidens mode, men allra viktigast i det europeiska skomodet kom blockklacken att bli. Den blev i det närmaste obligatorisk för dåtidens skor.


I och med franska revolutionen och att ståndssamhället försvann förändrades modet från extravagans till enkelhet. Värde lades vid en allvarlig och seriös framtoning. När så den industriella revolutionen slog igenom påverkades såklart även skotillverkningen. Genom masstillverkning och optimerade arbetsmetoder kunde man skapa olika modeller till ett mycket lägre pris. Många skomakare klarade sig visserligen, men intresset för deras hantverk minskade dels på grund av bättre och bättre garvningsteknik inom industrin samt standardiserade skostorlekar.


Ungefär här uppkom också åtskillnaden mellan dam- och herrskor, men det var huvudsakligen för männen som modet drevs framåt, vilket också präglade dammodet. Det elastiska gummiinlägget på skaftet var en av de viktigaste uppfinningarna kring 1850 och har knappt förändrats sedan dess. Det var också kring 1850 som man slutligen började göra skillnad på höger- och vänsterskor. Visserligen fanns denna skillnad redan på 1600-talet, men hade fallit i glömska.Damskor får en egen look och skokräm blir en storsäljare (1850-1950)

När kravet på att kvinnors kjolar skulle räcka ända ner till marken uppluckrades, skymtade man plötsligt nya möjligheter inom skomodet mot slutet av 1800-talet. Stövletter med halvhög klack och knappar på sidorna blev favoriter inom dammodet. Under denna tid etablerade sig också de första varumärkena som vi ser på marknaden än idag.


Här gav skomodet också upphov till ett nytt yrke. Skokrämen uppfanns och gjorde att man kunde skydda skorna och bära dem längre. I och med att krämen var billig och lätt att få tag på kunde man se skoputsare som tog hand om finare folks skor i snart sagt alla stadsparker. En annan viktig uppfinning var limningen av skor, som gjorde att man kunde producera skor snabbare och utan att behöva sy dem.


Skor i en globaliserad värld (1950-idag)

Tekniska framsteg har fått skomodet att explodera, både vad gäller design och tillverkning. En fri marknad och en allt mer globaliserad värld har gett trender fritt spelrum världen över. Det ökade välståndet i många regioner har också ökat efterfrågan på snygga skor och gett utrymme för nya varumärken och spektakulär design.


Den senaste stora utvecklingen inom skomodet får nog ändå sägas vara sneakern, som urspungligen skapades som en sportsko, men som blev populär bland unga och rebelliska människor under 60-talet. På 80-talet slog sneakern igenom vitt och brett och kom att bli en fast beståndsdel i de flesta garderober världen över.