Filter1

Max Factor
Katalog

82 artiklar

Max Factor – från det ryska hovet till Hollywood

Max Factor, personen, förvandlade skådespelerskor till filmstjärnor med hjälp av sin makeup med skicklighet som beundrades redan av den ryska tsarfamiljen. Idag är namnet någonting som de flesta känner till och som de direkt associerar med smink och skönhetsindustrin.

Från apotekarassistent till det ryska hovets favorit

Maksymilian Faktorowicz var födelsenamnet som legendaren växte upp med, innan det utvecklades till den lite catchigare varianten. Redan vid nio års ålder började han som assistent till en apotekare för att hjälpa till med att försörja sin familj. Senare i livet blev lärling hos en perukmakare och en teatersminkör. Till sist landade han som hjälpreda hos en känd frisör. Hans entreprenörsanda var med andra ord tvungen att blomma tidigt och det, i kombination med arbetsplatserna som han hamnade på, kan vi förstå var fröet till hans kommande imperium började gro...

Det var hos frisören i Berlin som den ryska operan fick upp sina ögon för Maksymilian och han fick snabbt ett jobberbjudande. Det öppnade i sin tur för en anställning hos det ryska hovet där Tsar Nikolas II styrde. Hovet upptäckte snabbt att den unge mannen jobbade bra under stress och att han dessutom lyckades göra hovets damer vackra som aldrig förr. Samarbetet avslutades dock när Max Factor tillsammans med familjen flyttade till USA. Det var då han kortade sitt namn till det som senare blev varumärket.

Vid slutet av 1800-talet var kosmetiska produkter inte speciellt lätthanterliga. Oftast handlade det om extremt tjocka formler som var svåra att jobba med. Filmindustrin under 1900-talets början blev nyckeln till framgång. Till Hollywoods stora förtjusning kunde Max Factor ta fram världens första tunna och lättanvända smink.

Max Factor individanpassade sminket för stjärnorna

Fördelen för Max var att han hade ett eget kosmetiklaboratorium vilket gjorde att han kunde anpassa formler och nyanser direkt till de kunder som besökte honom. Många av kunderna var den tidens skådespelarstjärnor. Joan Crawford, Jean Harlowe, Bette Davis, Judy Garland – alla besökte de hans skönhetssalong. Det var dessutom han som skapade flera av de skönhetsattribut som olika skådespelerskor blev kända för.

Visste du att

 • märket lanserades 1909 och är ett av de största namnen i skönhetshistorien?
 • Max Factor var den förste att tillverka lösögonfransar?
 • Det var Hollywood som gjorde honom till en maktfaktor inom makeup?

Läppar och naglar för film – Max Factor uppfann allt

En av de kända stilarna som Max tog fram var de klassiska hjärtformade läppar. Men han låg även bakom de kraftigt framhävda läppar som syntes på många. De kontrasterande stilarna användes ibland för att skilja skådespelare åt – alla ville ha sin egen ikoniska look! Mängder av stjärnor vände sig till Max Factor som fick förse fler och fler med individanpassade produkter och färgnyanser.

1930 uppfann Max Factor den första läppglansen som var utformad för att göra läpparna finare i svartvita filmer. Produkten gjordes då enbart för kvinnor. Maksymilian var även en av de första att introducera fransk manikyr sedan han skapat ett icke-flytande pulver som var tonat. Genom applicering i flera lager på en nagel förbättrades de rosa tonerna. Så småningom tog han även fram en vit, flytande produkt som användes för att måla nageltipparna. Strax efter det så lanserades en tidig version av den typ av nagellack som vi använder idag.

Många av de mest populära sminkprodukterna i dag kommer från Max Factor

De flesta sminkanvändare har i alla fall minst en favorit i sin makeupväska av märket. Men det finns några typer av produkter som lockar mer än andra. Max Factor ligger bakom flera ikoniska produkter, till exempel:

 • Ett läppstift som är hållbart i upp till 24 timmar. Det är känt som läppstiftet som sitter på plats hela dagen utan att tappa den nyapplicerade looken. Applicera det på morgonen och det är fortfarande lika fräscht när du lämnar jobbet på kvällen – du behöver inte ens bättra på under dagen. Hemligheten är en tvåstegsapplicering med hållbar färg och glossig finish.
 • En volymmascara som är mångas favorit. Den ger omedelbart fylliga och definierade fransar utan klumpar. Det krävs bara en applicering för att få ett effektfullt resultat. Borsten är högteknologisk och separerar fransarna väl. Fransarna är lätta att böja upp med borsten och resultatet av appliceringen ger täta och långa fransar.
 • Ett krämrouge som är lätt att applicera genom att man arbetar in den med fingrarna på huden. Färgen sitter i hela dagen.
 • En tre-i-en foundation som består både av en primer, som ger hållbar grund, och concealer som korrigerar och jämnar ut hudtonen. Tack vare primern blir resultatet rätt matt vilket betyder att du inte behöver använda ett puder ovanpå för att fixera. Den täcker bra, döljer mörka ringar under ögonen och ger ett lätt skydd mot solen eftersom den har SPF. Sitter i hela dagen.
 • Concealer i form av flytande formula i en penna, appliceras under ögonen för att dölja ringar eller ljusa upp. Bäst är att fördela och jobba in med en lätt fuktad beauty blender.
 • En ögonskuggepalett som är perfekt för att jobba fram en spännande, sotad look med men även för att markera dina ögonbryn. Paletten finns i sex olika nyanser med mycket färgpigment för att du ska kunna hitta rätt ton.
 • Den ultimata kajalpennan med en formula som är fast nog för att måla skarpa konturer, men ändå tillräckligt mjuk för att även kunna skugga längs med fransarna. Sitter bra hela dagen.
 • Färgat läppbalsam, en mångsidig produkt som har fukten hos ett läppbalsam, men ger färg och hållbarhet som ett läppstift. Appliceras som en läpp-penna.

Max Factor fick aldrig uppleva hur stort hans företag faktiskt blev. Men det är utan tvekan så att skönhetsindustrin aldrig skulle ha varit vad den är idag utan honom. Många produkter vi ser på marknaden hade förmodligen inte funnits om det inte var för honom. Om du nu känner dig nyfiken att prova det smink han gett upphov till så hoppas vi att vår guide kan vara till hjälp. Lycka till!