Heta listan

Inspirerat av konsten

Konstälskare är bortskämda i sommar med allt från Venedigbiennalen till Documenta i Tyskland. Vi har valt ut fem konstinspirerade favoriter utifrån dimensionerna rörelse, rum, färg, perspektiv och form.
Örhängen - sweet deluxe

”Big Red”, 1959 – Alexander Calder, Dimension: rörelse

Dynamik var ett centralt koncept i konstnären och skulptören Alexander Calders verk. De här böljande örhängena ger samma dynamiska känsla till sommarlooken, samtidigt som de ramar in ansiktet med lite färg.

Topp Even&Odd

”Spatial Concept: Expectations”, 1967 – Lucio Fontana, Dimension: rum

Lucio Fontana uppfann spatialismen som gick ut på att skapa form utifrån rum. Den här off shoulder toppen från Even&Odd skapar nya former och visar lite hud, för en look som drar till sig blickar.

Tygbyxor - Selected Femme

”Hot Beat”, 1964 – Gene Davis, Dimension: färg

De här korta byxorna från Selected Femme liknar en färgfältsmålning. Precis som i Gene Davis konst upprepas ränderna i olika färger på ett rytmiskt sätt så att åskådaren kan glömma strukturen och se själva färgerna.

Optisk kuvertväska - Glamorous

Optisk kuvertväska Glamorous

Ingen annan konst påverkade perspektivet så mycket som optisk konst. Bridget Riley använder guldfärger i sina optiska verk som lurar ögonen. Den här kuvertväskan från Glamorous ger samma effekt och stjäl definitivt uppmärksamheten.

Högklackade sandaler Bruno Premi

”Composition in White, Black and Red”, 1936 – Piet Mondrian, Dimension: form

Piet Mondrian (och De Stijl) inspirerade Yves Saint Laurents klänningskollektion 1965. De här högklackade sandalerna av Bruno Premi påminner om Mondrians konst med sina geometriska former och färgblock.