Trendrapporten

Nostalgifeber

Varför leva i det förflutna? Svaret finns på höstens och vinterns catwalks.
Bottega Veneta / W17 © Catwalking / Getty Images                                   Marni / W17 © Estrop / Getty Images
Bottega Veneta / W17 © Catwalking / Getty Images                                   Marni / W17 © Estrop / Getty Images 

En gång i tiden betraktades nostalgi faktiskt som en sjukdom. På 1700-talet bestraffades nostalgiska soldater genom att brännmärkas med glödhett järn, begravas levande eller utsättas för allmänhetens spott och spe. Lyckligtvis har tiderna förändrats, och den nostalgi som en gång betraktades som en störning ses idag som normalt beteende. Och det ska modebranschen verkligen vara glad för. För vad skulle alla modeskapare ta sig till om de inte tilläts sukta efter det förflutna?

Titta till exempel på Bottega Veneta, som har införlivat flera olika stilar från gångna tider i höst-/vinterkollektionen 2017. Tomas Maier, Creative Director på Bottega Veneta, har hämtat inspiration både från 1940-talets midiklänning med snörd midja och 80-talets stora axelvaddar. Vår egen favorit bland alla retrostyles var dock nummer fyra på catwalken, eftersom den frammanade både 60-talets modsstil och 70-talets bohemlook.

&copy Claudio Lavenia / Getty Images
© Claudio Lavenia / Getty Images 
&copy Christian Vierig / Getty Images
© Christian Vierig / Getty Images 

På Marnis catwalks ser man liknande trender. När Francesco Risso gör debut för det italienska märket djupdyker han i 70-talet och införlivar tartanmönster, lurviga kappor och färgstarka kostymer i kollektionen. Vi är speciellt förtjusta i den purpurfärgade versionen; med sin minimalistiska finish är den helt rätt just nu.

Och om du känner för att återskapa den uppdaterade moderna retrostilen i verkliga livet kan du låta dig inspireras av Yoyo Cao, en trogen gäst på modeveckorna. Vid ett tillfälle kombinerade hon en topp i fin ull med byxor med hög midja, och en annan dag kunde man se henne rocka en sammetskostym från Prada med en ”tidningspojkekeps” på huvudet. Här snackar vi verkligen vintagevibbar! Modedesignern och entreprenören Cao har helt klart en förkärlek för det förflutna.

Shoppa looken