Trendrapporten

Slitstarkt

Det finns oändligt många sätt att bära sliten denim och det har blivit ett nytt måste i garderoben om du vill se chic, trendig och lite punkrockig ut .
© Zalando
© Zalando 

Förr var sliten denim ett stilstatement i subkulturer som punk och hippie. Idag är det en favorit både på catwalken och i streetwearstilen. Den moderna varianten är mycket snällare och försiktigare jämfört med när Johnny Rotten i Sex Pistols slet sönder sina jeansjackor i protest mot konsumtionen. Nu handlar nött denim om mjukare, finare fransar som finns på kjolfållar, tunikor och byxuppslag – på alla jeansmodeller, från smala till flared och bootcut.

Självklart har ingen gjort återanvänd och fransig denim coolare än Vetements, som har sett till att jeans med fransiga, ojämna sömmar och byxben har fått kultstatus eller Versus Versaces SS17-kollektion som bara handlar om trasig denim till trasig denim.

Börja med att investera i ett signaturplagg som ett par jeans eller en kjol med fransiga kanter. Sliten denim är snyggast ihop med fina plagg som en sidenblus, mysig kashmir eller sofistikerade accessoarer som en läderväska och moderna solglasögon. En ojämn kant passar bra till ankelboots, och om du vill ha ännu mer bohemstil kan du ha vida byxben och ett par kraftiga boots – ju högre, desto bättre.

Och apropå denim till denim – som även kallas Texas eller Canadian tuxedo (texassmoking eller kanadensisk smoking) – så är den här looken mer aktuell än någonsin. Bär jeansjacka eller jeansskjorta till dina fransiga favoritjeans så har du säsongens outfit. Välj plagg i samma eller liknande nyans.

Denim passar bra att bära på kvällen om du bär höga klackar till. Du kan också matcha med en läderjacka, så får du en rebellisk attityd som till och med Johnny Rotten skulle vara stolt över – allt medan du ser förkrossande sofistikerad ut.