Trendrapporten

1980-talet möter sportig lyx

Frisyrerna och axelbredden är inte längre något skämt; 1980-talet gör comeback – om än med en modern twist. Uppgradera din stil med vinterns senaste trend
 

Klädmässigt har inget årtionde splittrat modeeliten mer än 1980-talet. Överdrifternas årtionde bär trots allt ansvar för neonfärgade sweatshirts och fallskärmsbyxor. Du kan älska eller hata den här tidsepoken men mantrat ”More is more” som gällde då, stod skrivet med stora bokstäver på catwalken i London, Milano och Paris i år. Men den högglänsande, dramatiska stilen som skrek 1980-tal med sin överdimensionerade look på catwalken i Paris höst/vinter 2016 betyder inte att du ska klä dig i neonspandex och använda superstark hårspray riktigt än.

Hedi Slimanes sista bugning på Saint Laurent Paris förra säsongen hyllade eran med massor av överdrivna ärmar, tighta silhuetter och stora midjebälten. Demna Gvasalia följde samma exempel på sin Balenciaga-debut, med massor av biffiga axelvaddar och överdimensionerade silhuetter. Många fler designers, från J.W. Anderson till Isabel Marant, inspirerades av årtiondet, men med ett mer ledigt och diskret resultat.

Från catwalken kan man ta med sig vikten av att hitta balansen i det 1980-talsinspirerade modet. Huvudsaken är att ha roligt med det. Välj någonting med markerade axlar när du letar efter ett statementytterplagg, men matcha det med den säkra korta tröjan som du har haft i åratal. Matcha subkulturinspirerade plagg eller skor som Dr Martens-kängor med nötta, stentvättade jeans och en färgglad, sportig tröja.

Om sportkläder inte är din grej kan du investera i mångfärgade tröjor med ränder eller optiska effekter för en ungdomlig, grafisk uppdatering av din personliga stil. Sätt pricken över i på din kitschinspirerade look med accessoarer som charmiga väskor, lekfulla smycken och sportiga kepsar.

Shoppa looken