Flashback

Talitha Getty och hippieglamouren

Innan Sienna och Mary-Kate hade vi Talitha Getty. Hennes blandning av färgsprakande mönster och enkla plagg lade grunden för den bohemchica stilen.
Talitha Getty, 1969/© Patrick Lichfield/Condé Nast via Getty Images
Talitha Getty, 1969/© Patrick Lichfield/Condé Nast via Getty Images 
Gala Gonzales, 2016/© Kirstin Sinclair/Getty Images
Gala Gonzales, 2016/© Kirstin Sinclair/Getty Images 

Talitha Gettys liv fick ett tragiskt slut redan vid 30 års ålder, men hennes stil lever fortfarande vidare. Och varje år när sommarsemestern närmar sig hittar den nederländska skönhetens lyxiga bohemian stil ut på gatorna igen. Så här får du också en släng av glitter i garderoben.

Banbrytande lyxhippie

Under det glada sextiotalet var namnet Getty förknippat med dekadens. Talitha och hennes man John Getty, som var ättling till en oljemagnat, älskade att tillbringa tid i Marrakech i Marocko. Deras hem kallades för ”njutningens palats” och var ett mecka för välbeställda jetsethippies. Talithas look personifierade den här estetiken: hon klädde sig som en hippie – obekymrat, livfullt och fritt. Och samtidigt lyxigt.

Talitha Getty banade vägen för en stilblandning mellan budget och lyx. Hon kombinerade färgglada fynd från marknaderna i Marrakech – tänk broderade kaftaner eller balinesiska sjalar – med exklusiva designerplagg. Hennes originella modekänsla inspirerade designers som Yves Saint Laurent och Phoebe Philo. En tidigare Creative Director hos Céline har beskrivit Talitha Gettys stil som ”soukernas haute couture”.

Så här fixar du Talitha Gettys look

Hennes mest minnesvärda outfit är förmodligen den fotografen Patrick Lichfield fångade 1969 på hustaket till Talitha Gettys hem i Marrakech. Talitha bär en fantastisk, mönstrad kappa (hennes signaturplagg) med vita haremsbyxor och stövlar. Hennes man bär en traditionell kaftan med huva. I bakgrunden syns en minaret.

Bilden väcker genast inspiration och en önskan om att resa. Och nästan 50 år senare följer vi den impulsen genom att blåsa nytt liv i Talitha Gettys stil. Den spanska bloggaren Gala Gonzales visar hur enkelt det är: Hennes praktfulla, utsirade kappa är den perfekta kontrasten till ett par enkla, korta jeans och högklackade skor med tofsar. Nyckeln till Talitha Gettys look är att bära ett statementplagg (som en kappa eller en läcker maxiklänning) och styla den med mindre iögonfallande plagg (som en enfärgad body eller vita culottes). Lägg till ett par färgglada tofflor så vill vi genast ge oss ut och promenera på de kalkstensfärgade gatorna i Marrakech.

Skaffa Talitha Gettys stil