Flashback

Patti Smiths poetiska stil

Patti Smith chockade världen med sin androgyna look på debutalbumet ”Horses” 1975. Vi ser tillbaka på hennes signaturstil.
© Getty Images
© Getty Images 
© Getty Images
© Getty Images 

I 70-talets ruffigt glamorösa New York kämpade de nära vännerna Patti Smith och Robert Mapplethorpe för att hanka sig fram. Han var en uppåtsträvande fotograf som skulle bli berömd för sina svartvita bilder, hon var hans favoritmusa. Smith var en missanpassad poet, performanceartist och sångerska som skulle gå vidare till att bli en av 1900-talets mest inflytelserika kvinnor efter framgångarna med hiten ”Because The Night” 1978.

Smith förenade poesi och rock på ett okonventionellt sätt, något som också syntes i hennes stil. På omslaget till debutalbumet ”Horses” har Smith en vit skjorta instoppad i ett par svarta byxor, en slips löst hängande runt halsen och det bleka ansiktet inramat av den rufsiga kalufsen. Med blicken direkt in i kameran, närvarande men med en viss otillgänglighet, framstår Smith som oerhört cool. Vi minns alla hur David Bowie utmanade könsgränserna med extravaganta kostymer och alter ego-personligheter som Aladdin Sane. Patti Smith gjorde samma sak, mycket mer subtilt men lika effektivt.

Patti Style: svart, vitt, maskulint

Angående sin ikoniska stil avslöjade Smith senare i en intervju att hon hade kopierat Bob Dylan, de franska symbolistpoeterna och katolska skolpojkar. Smith har varit sin stil trogen i över fyra decennier. Slitna jeans, en svart blazer och en vit herrskjorta ingår i den 69-åriga artistens signaturstil, och de bör också ingå i din garderob den här säsongen. De klassiska plaggen är tidlösa och funkar alltid, oavsett ålder eller kroppsform.

”Min stil säger ’Titta på mig, titta inte på mig’. Det vill säga ’Jag bryr mig inte om vad du tycker’” som hon förklarade för New York Times 2010. Och det säger vi inte emot.


Look like Patti Smith