Flashback

Lauren Hutton och det glammiga 80-talet

Lauren Hutton låg helt rätt i tiden med sina guldglittrande, glamourösa cocktailoutfits. Nu återuppväcker vi trenden.
Lauren Hutton 1980, © Ron Galella/WireImage Mugler H/W17, © Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images
Lauren Hutton 1980, © Ron Galella/WireImage Mugler H/W17, © Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images 

Oscar Wilde sade en gång att man aldrig kan vara “overdressed”. Det hade han definitivt rätt i. Klä dig i ett glittrande plagg så kommer du genast att känna dig lika glammig som Joan Collins med ett champagneglas i handen i kultserien Dynastin, eller som Lauren Hutton på väg till en efterfest efter Oscarsutdelningen (bilden ovan t.h.). Av Lauren Hutton kan vi dessutom lära oss att man inte nödvändigtvis måste tupera håret och applicera den allra mest dramatiska makeupen för att få uppmärksamhet. Hemligheten bakom 80-talsglamouren ligger snarare i dess okomplicerade stil. Oavsett om det gäller en klänning, en topp med bara ett axelband eller en jumpsuit ligger fokus på stjärnan som bär plagget. Allt annat kommer i andra hand. 1980 fixade Lauren Hutton stilen med sin kvällsensemble som bestod av en topp i guldtoner, till shorts som hon bar med stilrena pumps.

Josephine de La Baum 2017, © David M. Benett/Dave Benett/Getty Images
Josephine de La Baum 2017, © David M. Benett/Dave Benett/Getty Images 
Hemligheten bakom 80-talsglamouren är det okomplicerade! Stjärnan är huvudattraktionen. Allt annat kommer i andra hand.

När vi närmar oss årets stora festsäsong 30 år senare satsar designermärken och stilikoner ännu en gång på den elektrifierande elegans som präglade 80-talet. Modellen och skådespelerskan Josephine de La Baume anammar till exempel Lauren Huttons stiltrick, men väljer att förstärka den långärmade miniklänningens guldeffekter med boots som går upp på vaden, och adderar därmed en touch av 60-tal.

Den som inte känner sig redo att gå all in med guld- och silvermetallic kan istället kombinera med svart för en lite lugnare look. Ett exempel presenterades av David Koma i hans aktuella vinterkollektion för Mugler (bilden ovan till höger) där ski-pants och en asymmetrisk powertop skapade en stilförlaga för glamorösa nätter. Med en enkel polotröja till passar denna look även utmärkt till vardags.

Våra favoriter