Flashback

Katharine Hepburn och den vita skjortan

Skådespelerskan som alltid gick sin egen väg hade inget till övers för stereotyper. Hon beredde vägen för en ikonisk, könsneutral stil som har beundrats och kopierats i många år.
Katharine Hepburn och Gaetano Autiero, 1955 © Getty Images
Katharine Hepburn och Gaetano Autiero, 1955 © Getty Images 
Yoyo Cao, 2017 © Edward Berthelot/Getty Images
Yoyo Cao, 2017 © Edward Berthelot/Getty Images 

Den vita skjortan föddes under antiken och användes då som ett underplagg för bägge könen. Vid slutet av 1800-talet blev den synonym med välstånd och socialt anseende eftersom det bara var personer som inte behövde arbeta som kunde kosta på sig att hålla den ren och fräsch. Det var inte förrän en ikonisk skådespelerska vid namn Katharine Hepburn började bära skjortan till vardags på 1930-talet som den blev ett basplagg för kvinnor i alla samhällsklasser. Detta plagg, som kan bäras på så många sätt, har fått diverse ansiktslyft under åren, men det har alltid behållit sin tidlösa elegans.

Damen i vitt

En vit button down-skjorta i oversize-modell kombinerat med ett par vida långbyxor blev Katharine Hepburns könsneutrala klädkod som hon höll fast vid hela livet. Hennes androgyna stil var djupt rotad i hennes förflutna. Hennes mamma var en förkämpe för kvinnlig rösträtt, och Katharine rakade av sig allt hår när hon var nio år gammal för att "killar har mycket roligare än tjejer". Hepburn, som föddes i Connecticut, hade en egensinnig framtoning, både i och utanför strålkastarljuset. Detta var sällsynt på 30- och 40-talen när Hollywood var en veritabel herrklubbs- och grabbgängsbastion där sexiga, till synes oskuldsfulla damer i paljetter och fjädrar mest fungerade som utsmyckning. Hepburn pratade som en hel karl och rörde sig på ett självsäkert sätt, något som definitivt var sällsynt bland dåtidens kvinnor. Privat skydde hon kjolar och klänningar som pesten och bar mycket hellre rymliga kavajer och byxor med vida ben. På fötterna hade hon loafers eller oxfordskor, och inte sällan bar hon på en portfölj. Det fanns ett plagg som alltid ingick i Hepburns outfit. Den vita button down-skjortan.

I David Leans Sommarens dårskap (1955) imiterade konsten verkligheten när Hepburn spelade Jane Hudson, en målmedveten singelkvinna som på egen hand reste till 1950-talets Venedig. Hepburn bar sin manliga, löst sittande button down-skjorta med ett par rymliga, något skrynkliga byxor, och denna ensemble blev en iögonfallande kontrast till romantiken och miljöskildringarna i filmen. Även om Hepburn hade hunnit bli medelålders när filmen spelades in var hon lika självsäker och fylld av självförtroende som alltid. I slutet av sitt liv sa hon en gång "Jag har inte levt som en kvinna. Jag har levt som en man." Hon var lika resolut som de vita skjortorna hon älskade att bära.

Vit hetta

Hepburn hade hållit med oss: det finns inget som signalerar självförtroende som en vit skjorta. Men denna säsong kan vi välja nya, fräscha versioner av det klassiska basplagget. Från oversize-modeller till asymmetriska former och dekorativa inslag – den klassiska vita skjortan är inte bara ett basplagg längre. Nu har den dessutom skaffat sig karaktär.

Bär din vita skjorta catwalk-style med en skräddad, dubbelknäppt kostym. Välj jeans om du vill vara mer casual. Och om du vill vara mer feminin kombinerar du i stället med en pennkjol.

Välj en skjorta med arkitektoniska ärmar för en touch av dramatik, á la modeikonen Yoyo Cao från Singapore, och bär den över en polotröja i off-white om det är kallt ute. En vit skjorta utgör den perfekta balansen mellan elegans och enkelhet. Godkänt av Hepburn.

Våra favoriter