Redaktörens val

Joni Mitchell och maxiklänningen

I en generation där maxiklänningen var en självklarhet bar hon den med en elegans som bara överträffades av hennes talang.
Veronika Heilbrunner / © Pascal Le Segretain / Getty Images
Veronika Heilbrunner / © Pascal Le Segretain / Getty Images 
Joni Mitchell, 1971 / © GAB Archive/Redferns / Getty Images
Joni Mitchell, 1971 / © GAB Archive/Redferns / Getty Images 

70-talet präglades av en vilja att vara fri och uttrycka sig själv. 50-talet och en stor del av 60-talet var däremot en lite mer seriös och konservativ tid. När den sexuella revolutionen kom blev det mer avslappnat, och 60-talets mer figursydda a-linjesiluetter byttes ut mot löst sittande kläder och böljande tyger. Som en del i den förändringen blev klänningarna också längre. Minikjolen fick ge vika för maxiklänningen och det böljande plagget blev ett måste i allas garderober tack vare Oscar de la Renta, som skapade en maxiklänning 1968 för Elizabeth Arden Salon.

Hippiemodet handlade om färgstarka mönster – ofta blommigt – som symboliserade kärlek och jämlikhet. Och det finns ingen som uttrycker de värderingarna bättre än sångerskan Joni Mitchell. Hon var epokens regerande bohemiska drottning och bar blommiga maxiklänningar under hela 70-talet med en poets elegans och finess. Det är svårt att hitta en bild där hon inte har på sig ett stickat eller broderat plagg medan hon spelar gitarr.

”Singing Songs of Joy and Peace”

Vårt favoritfotografi av Mitchell är nog det där hon sitter på ett fält iklädd en böljande stickad klänning, stövlar och massor av silversmycken. Hon håller i en slags cittra och ser ut att vara väldigt tillfreds med livet.

Mitchells skira, bohemiska utstrålning har inte försvunnit trots att hon nu är i 80-årsåldern. Hon blev utvald till frontfigur i Saint Laurents kampanj SS15, och har fotograferats av Hedi Slimane iklädd en folkinspirerad maxiklänning och filthatt – självklart också ackompanjerad av sin älskade gitarr.

Så varför ska du välja maxiklänningen den här säsongen? Det är ett plagg som är väldigt enkelt att bära och styla med accessoarer, och det passar dessutom både på dagen och natten. Maxiklänningen ger vibbar av frihet och bekvämlighet, och har en mjuk och härlig känsla.

Om din stil är mer klassisk kan du välja en modell med bara axlar och matcha den med kilklackar (ska du till stranden kan du ta ett par sandaler, och cowboyboots är perfekta för utekvällen). Är du lite mer äventyrlig? Testa att bära klänningen över ett par byxor, eller välj en ärmlös variant och bär den över en vanlig, rundhalsad t-shirt. Eller så kan du experimentera med accessoarer som Veronika Heilbrunner från Harper’s Bazaar i Tyskland gör. Den långbenta redaktören har en signaturlook som hon bär både på modeveckan och på mer avslappnade evenemang: lätta och luftiga maxiklänningar tillsammans med sneakers. Ofta har hon också en kuvert- eller axelväska som accessoar.

Shoppa looken