Flashback

Helmut Lang och 90-talsminimalismen

Österrikaren var den första modedesignern som sände en visning på internet, men det är inte den enda anledningen till att han revolutionerade modet. Han skapade dessutom tillsammans med Jil Sander en minimalistisk stil som fortfarande väcker uppståndelse.
Helmut Lang H/W 1995 / © Guy Marineau/Condé Nast / Getty Images
Helmut Lang H/W 1995 / © Guy Marineau/Condé Nast / Getty Images
Camille Charriere, 2017 / © Vanni Bassetti/Getty Images
Camille Charriere, 2017 / © Vanni Bassetti/Getty Images

När man tänker på tyskt mode förknippar man det inte nödvändigtvis med minimalism eller enkla linjer. Men på 90-talet skapade designers som Jil Sander och framför allt Helmut Lang stilen som skulle komma att bli synonym med tyskt mode. Den enkla och sofistikerade estetiken var en reaktion på de breda axlarna, extravaganta siluetterna och överflödet som kännetecknade det njutningslystna 80-talet. Dova färger och en ren, nästan androgyn design med en sportig känsla blev regeln och ett tydligt kännetecken för årtiondet.

Kraften i det enkla…

Giorgio Armani har länge ansetts vara den som uppfann minimalismen, men det var Lang som tog den till nästa nivå. Han inspirerades av klassiskt sportswear och breddade definitionen av minimalism (trots att han inte gillade det ordet) genom att använda högteknologiska material som nylon, latex och PVC. Lang var inte intresserad av att skapa trender – han ville designa tidlösa kläder vars styrka ligger i avsaknaden av utsmyckningar och krimskrams. Stilrena kostymer, oklanderliga skjortor, byxor med läderinfällningar, bondageliknande remmar på klänningar och funktionella detaljer som extra fickor på kappor, i en färgpalett dominerad av beige, svart och vitt – allt det här utgjorde designerns signaturstil och influerade många unga designers (till exempel Raf Simons) som kom efter honom. Langs kläder talade sitt eget språk och levde vidare genom åren.

… övertygar utan distraktioner

Idag är minimalismens inflytande tydligt. Det krävs inte särskilt mycket för att en look ska funka – bara välj plaggen med omsorg. En enkel vit t-shirt med en stilren midikjol är allt du behöver (det visar inte minst franska bloggerskan Camille Charrière). Du kan lägga till diskreta smycken, men det är inget måste.

Våra favoriter