Flashback

Diane von Furstenberg och omlottklänningen

Den amerikanska designern visade att mode faktiskt kan förändra status quo, när hon skapade den moderna omlottklänningen som hjälpte till att frigöra kvinnor från efterkrigstidsmodets begränsningar.
Street Style Milan, 2016 / © Christian Vierig/Getty Images
Street Style Milan, 2016 / © Christian Vierig/Getty Images 
Diane von Furstenberg, 1974 / © Tim Boxer/Hulton Archive/Getty Images
Diane von Furstenberg, 1974 / © Tim Boxer/Hulton Archive/Getty Images  

Det finns vissa saker som bara blir bättre med tiden – som rött vin och Bradley Cooper. Och så omlottklänningen! Den här innovativa klänningen skapades av designern Diane von Furstenberg och har levererat girl power ända sedan den lanserades 1974. Den har burits av många starka kvinnor, från Cybill Shepherd i Martin Scorseses Taxi Driver till Amy Adams i American Hustle till Kate Middleton.

”Omlottklänningen har den mest traditionella klänningsformen: Den är som en skrud, som en kimono, som en toga … Det som utmärkte min klänning var att den var gjord i jersey”, säger Diane von Furstenberg om klänningen hon designade när hon bara var 26 år gammal och precis hade kommit till USA. Och även om Elsa Schiaparelli lanserade omlottklänningar på 1930-talet så var det Diane von Furstenbergs modell som betydde mode-empowerment för efterkrigstidens kvinnor.

Friare klädkod

Åren efter andra världskriget förväntades kvinnor vara äkta makar, mödrar och hemmafruar. Den tredelade rollen var begränsande och modet förstärkte stereotypen. De konservativa, raka och A-linjeformade klänningarna må ha varit feminina och eleganta, men de stängde in den kvinnliga formen snarare än att framhäva den.

Men omlottklänningen var annorlunda. Det fina jerseytyget svepte varsamt in kvinnokroppen utan att begränsa den, och siluetten accentuerades. Den djupa urringningen förlängde halsen och framhävde dekolletaget. Skärpet markerade midjan och slitsen visade benen.

Diane von Furstenbergs första skapelse var gjord i starka färger och mönster som framhävde klänningens legendariska form. Självständiga kvinnor bar den på jobbet, på offentliga tillställningar och på dansgolvet på Studio 54. Den blev ett användbart plagg som var enkelt att packa och inte behövde strykas. Det är bara att skaka ut den och sen är du redo att ge dig iväg.

It’s a wrap

Klänningen är lika mångsidig i dag, och tack vare böljande tyger som siden och viskos, liksom olika färger och mönster, så är allt möjligt. Hur bär du då det här legendariska plagget idag? Med byxor. Ja, du läste rätt. Förra året bar den italienska stilikonen Giorgia Tordini omlottklänningen med en camisole och raka jeans. Du kan också överraska genom att matcha den med en urban tröja, volangtopp eller lackbyxor. Sneakers funkar också bra till. Ju större kontrast desto bättre.

Den kaxiga attityden passar inte bara på dagen. På kvällen kan du göra klänningen hur iögonfallande som helst. Låt dig inspireras av bloggaren Doina Ciobanu och bryt av en randig klänning med lårhöga stövlar. Eller välj en leopardmönstrad klassiker och bär den så som Diane von Furstenberg tänkte sig: ”Som en kvinna” och med massor av girl power.

Shoppa looken