Flashback

Audrey Hepburn och den lilla svarta

Historien om ett viktigt modeplagg, från Vogue till Breakfast at Tiffany’s och mer därtill.
Audrey Hepburn, 1961 / &copy Getty Images
Audrey Hepburn, 1961 / © Getty Images 
Alexa Chung / &copy Getty Images
Alexa Chung / © Getty Images 

Den lilla svarta. Alla kvinnors ständiga stöttepelare. Den finns där för dig oavsett vilket humör du är på: när du vill vara dramatisk och vräka på med accessoarer, när du känner dig mer försiktig och vill matcha den med ett par platta skor eller en enkel kvällsjacka och när du är på jobbet och bär den med kavaj på affärsmötet för en respektingivande look.

Så här började det

Den lilla svarta var inte så ”liten” när Coco Chanel introducerade sin första modell i Vogue 1926. Chanels klänning var en vadlång och rak modell med några diagonala linjer och den skapade hysteri. Vogue förutspådde mycket riktigt att den skulle bli en ”uniform för alla kvinnor med god smak” och social klass. Den kallades till och med för ”Chanels Ford” som syftade på biltillverkarens slogan för den mångsidiga T-forden: ”Vilken färg som helst, så länge den är svart.”

Klänningen och wienerbrödet

Men det var främst Audrey Hepburn som gjorde den lilla svarta berömd i filmen Breakfast at Tiffany’s 1961. Vi lär känna Audrey Hepburn som den originella och älskvärda Holly Golightly en morgon på 5th Avenue, när hon längtansfullt tittar i skyltfönstret på Tiffany’s med ett wienerbröd i handen. Det syns att hon har varit ute hela natten. Hon bär fortfarande sin svarta Givenchy-klänning och håret är uppsatt i en stor valk. Hon utstrålar en elegans som alla kvinnor vill ta efter.

Audrey Hepburn blev omedelbart en ikon och kvinnor över hela världen försökte efterlikna hennes lediga sätt att matcha stora accessoarer med minimala fodral – enkla men eleganta outfits, snyggt hår och tjusig makeup. Hon visade hur man kan ta en garderobsklassiker och förändra looken helt på fem minuter. I en scen ser vi hur hon tar på sig en knälång svart cocktailklänning och fulländar looken på ett ögonblick, genom att matcha den med en stor hatt och långa handskar. Den ultimata bakfyllesnygga stilen.

Ju populärare filmen blev, desto större blev intresset för stjärnans stil, både på och utanför filmduken. Vi var på väg mot 1970-talets sorgfria liv och Audrey Hepburn representerade en frihet och spontanitet i sin attityd och framtoning som alla kvinnor ville ha. Ännu har varken Audrey Hepburn eller den lilla svarta blivit omodern. Det räcker med att titta på Alexa Chungs okomplicerade, avundsvärda estetik för att se influenserna från Audrey Hepburn.

Skapa din egen tidlösa twist med det legendariska plagget. Få tips av några framstående kvinnor som klär upp sin lilla svarta för en utekväll. Om du vill ha en kosmopolitisk utstrålning kombinerar du ett svart fodral med en stor hatt och taxklackar. I vinter kan du bära din lilla svarta med knähöga stövlar och förändra looken från dag- till kvällsoutfit. Och vill du ha businesstil, bär du den med svart kavaj.

Oavsett hur du bär den lilla svarta, så hittar du den perfekta balansen mellan nyckfull och klassisk när du kanaliserar Audrey Hepburns energi – med eller utan wienerbröd.

VÅRA FAVORITER