Flashback

Charlotte Rampling och den stickade klänningen

Den som bär en stickad klänning utstrålar självförtroende, attityd och egensinne. Det lärde vi oss av Charlotte Rampling redan 1970.
Charlotte Rampling, 1970 © Arnaud de Rosnay/Condé Nast via Getty Images   Street Style Paris © Edward Berthelot/Getty Images
Charlotte Rampling, 1970 © Arnaud de Rosnay/Condé Nast via Getty Images   Street Style Paris © Edward Berthelot/Getty Images 

Om vi skulle skriva en omfattande artikel om stickade plagg genom modehistorien så skulle den inledas med 1300-talet. Självaste jungfru Maria porträtterades med nål och garn i många medeltida målningar. Men låt oss istället titta på den modernare historien och raskt hoppa fram till 70-talet. Stickat genomgick då en total nytolkning och blev – från att ha varit en ganska präktig hobby under efterkrigstiden – en signaturlook för en hel generation. Bästa exemplet på detta? Den brittiska skådespelerskan Charlotte Rampling – längst upp till vänster fotograferad i en stickad tvådelad ensemble för brittiska Vogue 1970. En slump? Knappast.

lala Berlin H/W17 © Yuliya Christensen/WireImage via Getty Images
lala Berlin H/W17 © Yuliya Christensen/WireImage via Getty Images 
Samspelet mellan en enkel siluett och mjuk stickning lämnar ingen plats för distraktion. Den som bär en stickad klänning utstrålar självförtroende.

Även om den vid första anblicken är väldigt subtil, så symboliserar klänningen feminin styrka. Samspelet mellan en enkel siluett och mjuk stickning lämnar ingen plats för distraktion. Den som bär en stickad klänning utstrålar självförtroende, attityd och egensinne. Precis det som Charlotte Rampling bevisade på 70-talet. Hon skrädde inte orden och är och förblir ett språkrör för yttrandefrihet och frigörelse. Det är därför inte förvånande att hon fram till idag aldrig anlitat någon stylist.

Apropå styling: I säsongens kollektioner upplever den stickade klänningen en renässans. Zimmermanns design omfamnar kroppen lika behagligt som mjukaste siden, lala Berlin (i mitten) låter trådarna skimra, och på Paris gator ser vi tubversionen med sneakers (längst upp till höger), som nästan når upp till himlen och definitivt ner till marken.

Våra favoriter