Flashback

Brigitte Bardot och duffeln

Vi utforskar den anspråkslösa duffelns historia, från att Brigitte Bardot anammade den på 1960-talet till dess återkomst på catwalken.
© ullstein bild / Brigitte Bardot, 1960
© ullstein bild / Brigitte Bardot, 1960 
© Getty Images / Natalie Joos
© Getty Images / Natalie Joos 

Den robusta duffeln har funnits med i årtionden. Under 1950-talet frigjorde den sig från sin praktiska marin- och militärbakgrund och blev synonym med fritänkande franska intellektuella som Jean Cocteau och Jean-Paul Sartre. Tack vare dem blev duffeln en del av uniformen för efterkrigsgenerationens liberala, okonventionella studenter som arbetade för social förändring och ville göra ett statement mot status quo.

Den här frisinnade (franska) sammanslutningen fortsatte i 1960-talskonstfilmen ”Sanningen”. Det tragiska dramat – om en kvinna som anklagas för att ha mördat sin älskare – var skådespelaren Brigitte Bardots största kassasuccé. Det finns en legendarisk bild från filmen av den då 25-åriga sexsymbolen i en uppknäppt duffel, rökig eyeliner, sjalett och en cigarett dinglande från munnen. Med den anspråkslösa kappan framstår Brigitte Bardot som en enkel fransyska som blir indragen på den parisiska konstscenen. I filmen blir hon olyckligt kär i en musikstudent som avvisar henne till förmån för hennes syster. Hennes kläder symboliserar hur hon tillhör något som slutligen avvisar henne.

Klassiskt marinblå eller djärvt röd?

Efter glansdagarna på 1960-talet, gjorde duffeln – som också kallas hornknappskappa – comeback på catwalken i början av 2010-talet. Designers som Margaret Howell och modehus som Gucci och Peter Pilotto uppdaterade den klassiska marinblå och kamelfärgade duffeln med starka färger och skotskrutigt mönster. Det klassiska brittiska märket Gloverall la till en modern twist med hornknappar i grundfärger som gult och rött, något som passar perfekt om man vill lysa upp grå vinterdagar. Andra uppgraderingar omfattar figursydda, långa modeller och stora huvor. Hornknapparna, ögleknäppningen och de påsydda fickorna är kvar.

För en elegant vinterstil kan du matcha en marinblå eller kamelfärgad duffel med grå polotröja, byxor och svarta ankelboots. Om du vill ha lite färg kan du prova en skotskrutig halsduk. Den överdimensionerade androgyna passformen är ett bra alternativ till den mer formella, skräddarsydda överrocken, och är en perfekt följeslagare att bära till smala jeans, sneakers och en bylsig kofta. Här kan du också leka med färg och göra ett statement i varmrött, kanariegult eller olivgrönt. Nu när vintern närmar sig, kan det vara idé att investera i en duffel. Den är praktisk, bekväm och blir aldrig omodern.

Våra favoriter