Flashback

Bianca Jagger och den vita kostymen

Filantropen, tillika Mick Jaggers exfru, född i Nicaragua, är kanske inte den första kvinnan som bar kostym, men det var hon som gjorde den till sin egen.
Streetstyle i Milan ©Timur Emek/Getty Images
Streetstyle i Milan ©Timur Emek/Getty Images
Bianca Jagger, 1979 / © Express Newspapers/Getty Images
Bianca Jagger, 1979 / © Express Newspapers/Getty Images

Nu för tiden tar vi inte bara på oss en kostym: vi kanaliserar vår inre Bianca Jagger och dominerar i den. Kvinnor började visserligen bära kostym för mer än 100 år sedan. Skådespelerskan Sarah Bernhardt, som var känd för att utmana könsrollerna, orsakade i slutet av 1800-talet skandal i Paris eftersom hon bar en byxdress av märket Worth på scenen. Men kostymen blev inte en självklarhet i kvinnors garderober förrän på 70-talet, då modellen och filantropen från Nicaragua självsäkert poserade i den ena skräddarsydda kostymen efter den andra.

En tvådelad kostym höjer självförtroendet direkt. Det behöver inte vara någon formell tillställning för att du ska ha användning för den, och föråldrade klädkoder kan du lugnt strunta i. Jagger personifierade den självsäkra, moderna kvinnan och det kan du också göra.

Jagger style

70-talet handlade om glamour och att utmana könsrollerna. Bianca, som då var gift med Rolling Stones Mick och stammis på Studio 54, gillade att bryta mot reglerna. Hon visade kvinnor världen över att kostymen inte var stel eller bara för män längre. Av de många kostymer hon bar genom 70-talet var det den benvita, dubbelknäppta versionen av Le Smoking (som Yves Saint Laurent visade 1966) som gör intryck på fashionistas än i dag. Det var den ultimata powerkostymen: mjuka, midjehöga byxor med tillhörande smalt skärp och en klassisk frackskjorta med en knuten, svart rosett som kontrast. Bakåtslickat hår och klassiska pilotglasögon fulländar looken som säger: ”Se på mig. Eller inte. Jag bryr mig inte.”

Vi kan ta efter Bianca Jaggers självsäkra attityd genom att vara så djärva vi kan – på vernissagen såväl som på midsommarfesten. Hur? Matcha en röd tvådelad dräkt med röda läppar, eller bär en Hawaiiskjorta till sommarkostymen. Eller varför inte strunta i överdelen och i istället bära kavajen som en skjorta (precis som man kan se på Milanos gator)?

Stereotyper tillhör det förflutna, och det gör även tråkig styling, tack vare Bianca.

Våra favoriter