True Originals

10 frågor till Zeina Nassar

Zeina Nassar är fyrfaldig boxningsmästare från Berlin och frontar nya Nike Pro Hijab som har tagits fram för muslimska idrottskvinnor på proffsnivå. Vi fikade tillsammans med Zeina i Berlin-Kreuzberg och passade på att ställa tio frågor till henne.
© Nike
© Nike 

Den som följer Zeina Nassar på Instagram har sett den 19-åriga tjejen från Berlin besöka det ena evenemanget efter det andra under de senaste veckorna. Till exempel Nikes julfirande och en träff med Regina Halmich, före detta boxningsvärldsmästare. Nassar är ett av Nikes nya ansikten utåt och dessutom boxare på proffsnivå. När hon inte boxas studerar hon sociologi och pedagogik. Dessutom ägnar hon sig åt teater och spelar basket. Med andra ord har denna nittonåring ganska fullt upp. Och hon är mycket självständig. Zeina, vars familj härstammar från Libanon, vet precis vad hon vill. Och i första hand är det att boxas. Därför tränar hon flera gånger i veckan. Inför matcher tränar hon varje dag. Men hon vill också kämpa mot fördomar. Till exempel förutfattade meningar om att muslimska kvinnor inte kan bestämma över sina egna liv. Vi har frågat henne om hennes boxningskarriär men också om hennes främsta mål, och om vad hon gör när hon inte boxas.

1. När boxades du för första gången?

Jag började boxas när jag var tretton år gammal. Det började med att jag och en kompis tittade på Youtube-videor med kvinnliga boxare. Jag blev helsåld och ville börja boxas själv. Så jag och min kompis anmälde oss till pröva-på-träning hos klubben Box Girl i Berlin-Kreuzberg. När vi kom dit blev jag fascinerad av hur det luktade i lokalen, och att vi fick köra igång med träningen på en gång.

2. Och efter detta har du så att säga slagit dig fram?

Efter ett år i klubben skickade min tränare mig till min första tävling. Då var jag 14 eller 15 år gammal, och ingen ville längre ha mig som sparringpartner eftersom jag var ganska så bra. Tjejen jag fick möta vid min första match hade redan fem matcher bakom sig. För mig var det ju däremot min debut, och jag förlorade. Efter det ville jag sluta med boxningen.

3. Hur kommer det sig att du inte slutade trots den här stora förlusten?

För att jag märkte att publiken verkligen gillade min snabba stil, och för att min tränare var så stolt över mig. Och en fotograf tog bilder av mig, trots att det inte var jag som vann. Det motiverade mig att fortsätta.

4. Har din hijab någonsin varit ett problem i boxningen?

Inte förrän jag började boxas på proffsnivå och delta i tävlingar. Då fick man nämligen inte delta med hijab. Min tränare engagerade sig verkligen för mig, och till sist, 2013, ändrades de officiella tävlingsreglerna i hela Tyskland.

5. Hur stolt är du över denna utveckling?

Mycket stolt! Tack vare det jag har gått igenom är det nu självklart att muslimska tjejer får boxas med hijab. När jag började var jag den enda boxaren som bar hijab, men nu har många muslimska tjejer och kvinnor börjat boxas.

6. Vad har du lärt dig av boxningen?

Boxning handlar väldigt mycket om disciplin. Och jag måste faktiskt säga att jag är disciplinerad inom alla områden i mitt liv. Dessutom lär man sig att hantera motgångar på ett bättre sätt.

7. Vad tänker du på strax innan matchen?

På natten innan en match drömmer jag jättemycket och väldigt intensivt. När jag värmer upp lyssnar jag på musik. Jag blir inte nervös förrän jag står i ringen och hör mitt namn ropas upp. Då är jag hundra procent fokuserad och stänger av allt runtomkring mig.

8. Vad är ditt högsta mål med idrotten?

Jag skulle gärna delta i en olympiad Men där är det inte tillåtet ännu att boxas med hijab.

9. Vad har du gärna på dig förutom sportkläder?

Om jag ska gå ut en kväll har jag gärna på mig en klänning och skor med klack. Med andra ord motsatsen till boxningsplagg! Och jag älskar makeup.

10. Vilka fördelar tycker du själv att Nike Pro Hijab ger dig?

Den är framför allt mycket lätt och har en tajt passform. Därför sitter den på plats, och den passar dessutom optimalt under ett huvudskydd.