True Originals

Malaika Raiss: Sju år som designer

Den Berlinbaserade designern Malaika Raiss har visat sina kollektioner på Berlin Fashion Week sedan 2010. Kärleken till mode har vuxit sig ännu starkare under de här åren. Ett samtal om ambitioner, framgångar – och fotboll.
© Marlen Müller
© Marlen Müller

MALAIKARAISS skapar mode. I Berlin. Under de senaste åren har några nystartade märken börjat göra det tyska modet aktuellt här igen, precis som på 80-talet med Jil Sander och Wolfgang Joop – nu i ny version, med draghjälp från huvudstadens trendfaktor. År 2010 var det extra många designers som registrerade sig i handelsregistret, för att strax därefter visa sina debutkollektioner. Ett av märkena är Malaikaraiss, som är döpt efter grundaren. Hon är rödblond och 1,63 cm lång, och varje gång hon kommer in på catwalken efter en visning gör hon ett större intryck än en två meters tungviktare. För när modellerna lämnar catwalken efter sin avslutande runda kommer Malaika Raiss in – ibland rusande, ibland dansande – men alltid med ett lyckligt leende på läpparna. Man frågar sig var den 32-åriga modedesignern, som redan vid 16 års ålder vann modetävlingen Brigitte Young Miss, får sin energi ifrån – efter alla de veckor då hon tillbringar mer tid i ateljén än hemma, och låser upp dörren till ateljén redan klockan 5 på morgonen. Beror det bara på det gröna teet som designern dricker varje morgon? Inte riktigt.

En huvudanledning är snarare vad hon sysslar med där hela dagarna: Mode i fräscht rött, rosa, aprikos och vitt, som är lika härligt som en möhippa med jordgubbsmakroner och rosé. Föreställ dig en vadlång, cremevit plisserad kjol, eller ett par ljusrosa byxor med röda sömmar. Malaikaraiss skapar mode som är både mjukt och kraftfullt. Som en ballerina som lekfullt går ner i spagat – graciöst och samtidigt sportigt. Dessutom designar hon sedan ett par säsonger tillbaka alltmer smycken. Halskedjor i guld med hängen som har till exempel varmkorvs- eller Star-Wars-motiv.

© Marlen Müller
© Marlen Müller

Vi träffade designern två veckor före vår- och sommarvisningen i hennes studio i Friedrichshain på Rigaer Straße. Här har det varit oroligt under en tid, vänsteraktivister har drabbat samman med polis, och just nu råder en rebellisk stämning. Kanske har den fungerat som inspiration till klädmärkets bästsäljare: t-tröjan med ”Rebel Mermaid”-motiv. Teamet på åtta personer är intensivt sysselsatt. Skärningar fixas till, DHL-kurirer passerar in och ut. Malaika har koll på allt. Med åren har hon fått in rutinen. Men Malaika Raiss vore ju inte ett ”true original” på riktigt om hon inte hade haft helt andra intressen också, som hon avslöjade under vår intervju.

© Marlen Müller
© Marlen Müller
© Marlen Müller
© Marlen Müller

Blir man mer nervös ju närmare modeveckan man kommer?

Det är liksom mer som en film som spelas upp. Nu är det min fjortonde säsong och trettonde visning vid Fashion Week, så man får en viss vana. Riktigt nervös blir jag inte förrän kvällen innan. Men väl på plats funkar jag igen.

Hur ser din designprocess ut? Gör du utkast på provdocka? Papper? Digitalt?

Nej, jag använder inte provdocka. Tillskärningen görs i ateljén. Jag arbetar med moodboard och koncept. Från plagg till lookbook. Först samlar jag skisser, material och bilder. Sedan ritar jag hela looken och vi delar upp mellan oss vem som ska göra vilket eller vilka snitt.

Kan du berätta något om den nya kollektionen redan nu?

Den uppstod vid ett gatukonstverk som jag råkade få se i Köpenhamn. Konstnären heter Signe Kejlbo. Hon arbetar mycket med blommor, och målar i akryl på akryl. Tavlan heter ”The World Deserves Flowers” och det var så jag fick inspiration till alltihop.

© Marlen Müller
© Marlen Müller
Kvinnor som bär mina plagg ska känna sig självsäkra, vackra och starka.

Har den aktuella politiska situationen också påverkat dig?

Precis, egentligen påverkar allt som händer i mitt liv varje dag kollektionen. Design har ju också mycket med känslor att göra.

Vad vill du få kvinnor som bär dina kreationer att känna?

De ska framför allt må bra och känna sig självsäkra. Och vackra. Fria. Starka.

Berlin Fashion Week har arrangerats i tio år. Hur har Berlins modevecka förändrats för din del?

I början var det mycket uppmärksamhet från medierna. Man försökte framför allt föra fram de stora märkena. Med tiden har en ny generation vuxit fram, och de bästa har klarat sig.

Vad krävs det för att slå igenom?

Djupandning, ett bra team och ett visst affärssinne, eller någon som har koll på sådant. Och kanske också att inte flyga för högt utan stå med båda fötterna på jorden. Planera långsiktigt helt enkelt.

© Marlen Müller
© Marlen Müller
© Marlen Müller
© Marlen Müller

Vad gör du om du börjar tvivla på dig själv?

Andas och fortsätter, säger jag alltid (skrattar). Det är viktigt att man pratar med andra, även med andra designer, eftersom vi alla stöter på liknande problem. Och det hjälper förmodligen att ha ett bra nätverk av familj och vänner bakom sig. De tar en tillbaka från modebubblan och ut i verkligheten igen. Eller så påminner de en om vad man faktiskt redan har klarat av.

Du bor rakt ovanför din ateljé. Går det att stänga av då över huvud taget?

Visst går det. Därför bor jag på fjärde våningen. De tre våningarna emellan hjälper. Jag försöker också att inte ta med mig arbetet upp. Pappersarbetet stannar här nere. Kollektionen skapas ju inte här vid skrivbordet, utan i soffan. När jag ligger i sängen på kvällarna, eller är på semester. Alltid alltså.

Men vad gör du när du inte alls är sugen på mode?

Kollar på fotboll. Och jag är ofta hemma i Hessen, och mina kompisar där bryr sig inte om mode över huvud taget. Där är jag en riktig outsider. Jag går gärna och bowlar, tittar på filmer med Adam Sandler, Star Wars och liknande.

Hade du någon plan B, ifall det inte skulle ha funkat med märket?

Det var en svår fråga. Hade jag börjat idag så hade jag gjort något annat. Jag hade ju kunnat bli människorättsadvokat eller varit ute och jobbat för UNHCR.

Malaikas favoritställen i Berlin

Favoritcafé? Barcomis

Bästa bar? Jungbusch i Neukölln

Bästa platsen att koppla av på? Volkspark Friedrichshain

Bästa dansstället? Watergate

Sommar i Berlin? Klunkerkranich. Rummelsburg. Zoo. En båttur på Spree.