True Originals

Lär känna Julia Sarr-Jamois

Möt i-D:s moderedaktör, som har ändrat spelreglerna för streetstyle.
© Sean Sullivan
© Sean Sullivan 

Julia Sarr-Jamois har en banbrytande känsla för stil. Du hittar henne på listan över de bäst klädda i nästan vartenda modemagasin. Bara 28 år gammal har hon erövrat titeln senior moderedaktör på modebibeln i-D, publicerats i italienska Vogue, arbetat med kampanjer för bland annat Moschino och stylat kändisar som Willow Smith och MIA. Imponerande är bara förnamnet.

När jag stiger in i Julia Sarr-Jamois lägenhet i södra London visar den sig vara lika oklanderligt stylad som hon själv. Hon visar mig runt i lägenheten i ett charmigt viktorianskt hus som en gång varit en skola. Jag lägger märke till en juvelprydd, puderrosa handväska från Louis Vuitton på soffbordet, och Julia medger att den är resultatet av en shoppingrunda i Mayfair nyligen. En samling estetiskt arrangerade skolådor står staplade ovanpå varandra under trappan och det är uppenbart att jag har kommit hem till en moderedaktör. Jag dras till en Memphis-lampa och hon visar en hel kollektion av föremål från det italienska postmoderna designkollektivet, utspridda i bostaden. Deras lekfullt poppiga produkter speglar Sarr-Jamois personliga estetik perfekt – starka färger och rena linjer. ”Jag älskar färg i mitt hem. Det börjar dock bli lite för mycket. Det påminner mycket om hur jag klär mig. Jag har en massa färgglada detaljer hemma, och jag gillar att leka med färg i mina outfits också”, berättar hon.

© Sean Sullivan
© Sean Sullivan 
© Sean Sullivan
© Sean Sullivan 

När vi sätter oss för att fika visar hon sin garderob som bokstavligen svämmar över av vackra plagg, från sweatshirts till kjolar och klänningar. Hon har dock alltid några återkommande stilsäkra kort, till exempel ett par vanliga jeans. ”Denim är jätteviktigt. Jeans passar till allt – till och med enkla basplagg som en vit t-shirt. När du hittar ett par bra jeans vill du aldrig ta av dem”, förklarar hon.

© Sean Sullivan
© Sean Sullivan
© Sean Sullivan
© Sean Sullivan
© Sean Sullivan
© Sean Sullivan

När vi senare promenerar genom Leathermarket Gardens märks det hur Sarr-Jamois för sig med en gåtfull självsäkerhet som är central för hennes signaturstil. Oavsett om hon bär en sportig sweatshirt med ett par Levi’s av vintagemodell – och toppar looken med chica pumps – eller klär sig i en stilren smoking framstår Sarr-Jamois som cool och samlad.

Den självsäkra fransk-senegalesiska skönheten, född och uppvuxen i södra London, har alltid haft en nära relation till mode. ”Min mamma sålde vintagegrejer i ett stånd på marknaden i Brixton på 80-talet. Mina bästa jeans kommer från henne”, säger hon. ”Jag tror att mamma alltid har inspirerat mig, och hon har alltid haft en egen stil.”

© Sean Sullivan
© Sean Sullivan 
Jeans passar till allt – till och med enkla basplagg som en vit t-shirt. När du har hittat ett par bra jeans vill du aldrig ta av dem.

Sarr-Jamois fick en försmak av branschen redan vid tolv års ålder, när hon besökte en Chanel-visning. ”Mamma lyckades skaffa en inbjudan till mig genom en av sina vänner. Det var en jättespännande upplevelse. I den åldern trodde jag att jag ville bli modedesigner, men jag kände inte till alla andra jobbmöjligheter som fanns”, säger hon.

I arbetet på i-D leker hon med oväntade kollisioner av textur och färg, liksom i sin signaturstil. Sarr-Jamois beskriver det som ”Lite av varje, helt enkelt. Jag gillar att mixa och skapa kontraster. Om jag bär något mönstrat kombinerar jag det med något enkelt. Eller så ser jag till att ett mönstrat plagg har en enkel siluett, till exempel en A-linjekjol.”

I dag finns det många stylister som kan skapa det vackra innefolket och samtidigt omdefiniera betydelsen på kulturell nivå. Julia Sarr-Jamois är en streetstyle-stjärna med en unik känsla för mode.

© Sean Sullivan
© Sean Sullivan 
© Sean Sullivan
© Sean Sullivan 
© Sean Sullivan
© Sean Sullivan 

Snabba frågor och svar

Vad lyssnar du på just nu?

Frank Ocean och Solange på repeat. Och Drake. En massa reggae och dub också.

Vem är din stilikon?

North West, utan tvekan. Hon ser alltid så cool ut!

Vilket är ditt favoritställe när du ska ta en drink i London?

The Connaught. Deras cocktails är bäst och de gör en jättegod Bloody Mary – och de har även Martini. Jag tror att det är deras specialitet. Serveringspersonalen går runt med vagnar och du kan välja mellan en massa olika essenser – det är helt fantastiskt.


Shoppa Julias kaxiga och färgstarka stil