True Originals

Work it, girl!

Den nya modestjärnan Cara Taylor om att bli modell, vad man behöver ta med sig till en öde ö och hur det var att träffa Drew Barrymore.
© Mel Bles
© Mel Bles

Solen skiner på Barcelonas livliga gator. Bilar tutar, taxibilar väjer för cyklister och turister står och gapar över Antoni Gaudìs arkitektoniska under. Mitt i kaoset promenerar modellen Cara Taylor.

Den vilda amerikanskan har bara arbetat som fotomodell i nio månader och ser ut som en ung Lauren Bacall när hon tar sig fram på de livliga trottoarerna under modefotografering-en. Cara Taylor bär några av sommarens nyckelplagg: en vit solklänning från Nanushka, gula pumps från Topshop och en färgglad tröja från Sandro. Hon ger uttryck för den unga, moderna, yrkesarbetande kvinnan som kräver uppmärksamhet både i och utanför styrelserummet. Det är okänd mark för den unga skönheten från den amerikanska södern, som känner sig bekvämare i shorts och t-shirt och med att hänga med kompisarna och äta majs. ”All slags majs. Gul majs, majskolvar, majskorn, alla smaker.” Och så lyssnar hon på Pearl Jam och Nirvana.

© Mel Bles
© Mel Bles
© Mel Bles
© Mel Bles

Cara Taylor växte upp i Alabama med en amerikansk mamma och en brittisk pappa. Hon spelade volleyboll och tränade friidrott med skollaget. På fritiden campar och vandrar hon i Monte Sano State Park i närheten av Huntsville. ”Jag växte upp i naturen som en hippie-flicka. Där behöver jag inte stressa. Det är en lugn och avkopplande plats”, säger hon om sitt hem i den amerikanska södern. ”När jag var där insåg jag inte hur mycket jag älskade det.”

Cara Taylor hade inte planerat att bli modell. Det var bara ren tur för tjejen som en dag vill bli marinbiolog. ”Min vän gjorde modelljobb och la upp en bild på mig på Instagram”, berättar Cara Taylor. ”Min agentur såg den och skickade ett meddelande och undrade om jag var intresserad av att jobba som modell. Jag sa ja! En vecka senare skrev jag kontrakt.”

Cara Taylor blev snabbt det nya och fräscha ansiktet som alla ville jobba med. Hennes första visning var Alexander Wang under hösten 2017, men hon gick också på catwalken för Dior, Rag & Bone, Karl Lagerfeld och Prada. För den sistnämnda visningen klipptes hennes långa, vågiga lockar till en snygg bob. ”Jag har hört att det framhäver min ben-struktur”, säger hon.

© Mel Bles
Min mamma är uppmärksam på allt. Om hon inte kände sig trygg med några personer skulle hon förmodligen inte låta mig jobba med dem, och jag förstår att hon vill skydda mig.

Under en solig aprildag i Barcelona får vi själva se hur långt Cara Taylor har kommit på mindre än ett år. Hon går självsäkert, med långa, målmedvetna steg, längs de livliga ga-torna, tagning efter tagning, gång på gång. Teamet arbetar febrilt för att få till det perfekta ljuset och bakgrunden. Cara Taylor klagar aldrig under hela den dagslånga fotograferingen och hon tvekar aldrig inför uppgiften hon har framför sig. Kanske är det helt naturligt, eller så beror det på att någon tittar. Carlas Taylors mamma Sandy befinner sig i närheten och håller ett vakande öga på det som händer. Hon reser med sin dotter till alla fotograferingar och visningar. Tycker Cara att det är störande?

© Mel Bles
© Mel Bles
© Mel Bles
© Mel Bles

”Min mamma är uppmärksam på allt. Om hon inte kände sig trygg med några personer skulle hon inte låta mig jobba med dem, och jag förstår det för hon är min mamma”, säger hon. ”Jag vill göra vissa saker på egen hand, men jag förstår att hon vill skydda mig.”

För att vara modell håller Cara Taylor ganska låg profil i sociala medier. Hon är på Instag-ram och Twitter, men försöker hålla en neutral ton och pratar aldrig om kontroversiella äm-nen. Men hon får ändå en del fientliga kommentarer.

”Det får stå för dem. Det är okej att de säger vad de tycker”, svarar Cara Taylor på frågan om hon blir mobbad på nätet. ”Jag säger aldrig vad jag tycker i känsliga ämnen som politik eller om hur en tjej ser ut, men om andra vill göra det, så är det okej.”

En av fördelarna med att vara en eftertraktad modell är att man får chans att träffa sina idoler. Cara Taylor träffade skådespelerskan Drew Barrymore bakom scenen på SS2017 Coach Show och blev genast starstruck. ”Jag glömde min jacka bakom scenen så jag var tvungen att gå tillbaka och hämta den, och då såg jag henne och tänkte herregud! En kompis som är fotograf sa till mig att gå fram och prata med henne och hon hörde det. Hon var så gullig.”

Precis som Drew Barrymore har Cara Taylor också ett smittande leende. När jag frågar henne om hon tänker stanna länge i branschen blir hon allvarlig och rynkar eftertänksamt på ögonbrynen. ”Om jag fortsätter att få mycket jobb så är jag kvar, men om jag får mindre jobb så slutar jag, för jag saknar mitt liv i Alabama.”

Med hennes proffsighet, unga ålder och starka utseende är det dock mycket liten chans att hon återvänder till den amerikanska södern i en nära framtid.

Snabba frågor och svar:

Favoritmodestad? Paris. Det finns historia överallt och det är vackert.

Favoritdesigner? ? Alexander Wang. Han är den första kändisen jag någonsin har träffat.

Favoritband? Pearl Jam, Blind Melon och Nirvana.

Chris Pine, Chris Pratt, Chris Hemsworth eller Chris Evans? Chris Pratt. Han är bäst!

Fem måsten på en öde ö? Majs, en hängmatta, obegränsat med mat, en filt och min telefon.