True Originals

Fem minuter med Bella Hadid

Paris är alltid en bra idé, särskilt när man ska träffa den omtalade supermodellen Bella Hadid. Den amerikanska skönheten berättar om sin karriär och vad hos henne som brukar överraska andra.
 

Det är en stilla söndagsmorgon i Paris. Luften är fortfarande lite kylig men solen har börjat föra med sig dagens värme. Några morgonpigga personer sitter på kafé och äter petit déjeuner och läser morgontidningen. Andra bär på baguetter och är ute med hunden. Jag njuter av tystnaden när jag promenerar längs rue Montmartre, förbi småbutiker och historiska byggnader som Saint-Eustache, en gotisk ikon. Men ju närmare jag kommer Forum Les Halles, mitt slutmål, desto livligare blir det. Snart förstår jag varför: Framför Nike Store med dess glaspaneler står minst 50 tonårstjejer på kö vid avspärrningsbandet och väntar spänt på en av världens mest efterfrågade fotomodeller: Bella Hadid.

Den 20-åriga skönheten – hälften nederländsk, hälften jordansk-amerikansk – har prytt omslagen av Vogue och Jalouse, gått på oräkneliga catwalks i allt från New York till Milano och har varit både Diors och Calvin Kleins ansikte utåt. Inte illa. Hon befinner sig i Paris den här junidagen för att fira lanseringen av Nike Cortez-jubileumskollektionen och för att se damfinalen i Franska öppna. Hon känner sig ”hedrad och stolt” över sitt samarbete med Nike eftersom det fokuserar på starka kvinnor.

Det är ett tema som ligger den unga modellen varmt om hjärtat. Hon lider själv av borrelia, en sjukdom som överförs via fästingar och som orsakar led- och hjärtbesvär. Symptomen har varit så kraftiga att Bella Hadid blev tvungen att ge upp sin dröm om att bli ryttare på olympisk nivå. Men hon är mer än sin sjukdom. Hon har blivit starkare mentalt och mer robust, och tror på mottot ”låt ingen döma dig”.

© Nike
© Nike 

Bella Hadid kommer till vårt möte i flätor och klädd i helvitt – kort topp och träningsbyxor. Hon ser glad ut när hon ser alla som har samlats för att få träffa henne och stannar till för att ta kort med sina fans, kramas och prata med dem. Bella Hadid kommer till slut upp på övervåningen, där vi sätter oss och pratar om hennes karriär, stil och vad hon lärt sig genom åren.

Ditt jobb innebär att du alltid är på resande fot. Vad får dig att känna dig som hemma?

Det bästa med Paris är att det numera känns som mitt andra hem. På hotellet har de satt upp bilder på min familj för att jag ska känna mig mer som hemma. Jag vill gärna ha levande ljus omkring mig hela tiden. Jag är ju ensam mycket, så jag gillar att ha saker omkring mig som får mig att må bra.

 
Var trevlig mot alla du möter och stötta alla omkring dig

Vilket är det mest minnesvärda som har hänt dig på en plåtning?

Kanske när jag plåtade mitt första omslag för italienska Vogue: Jag visste inte att det skulle bli ett omslag utan de berättade det senare. Det var tänkt att bara bli ett porträtt och så blev det i stället omslaget på italienska Vogue med Steven Meisel, så det var fantastiskt. Det var ett stort ögonblick för mig.

Vad är det viktigaste du har lärt dig hittills?

Var trevlig mot alla du möter och stötta alla omkring dig. Det finns vissa som inte stöttar varandra, men jag tror att det finns en plats för alla här i världen där de kan göra vad de vill. Det finns plats för alla.

© Thaddaeus McAdams/Getty Images
© Thaddaeus McAdams/Getty Images 
Jag gillar att le. Jag gillar att prata med folk. Det är nog något som överraskar många första gången de träffar mig

Vad brukar överraska andra när de träffar dig?

Folk säger alltid ”Oj, vad du är trevlig” eller ”Du ler ju faktiskt”. Det är många som tror att jag inte ler eller att jag är elak för att jag inte ler så mycket på bilder som jag lägger upp. Jag gillar att le. Jag gillar att prata med folk. Det är nog något som överraskar många första gången de träffar mig.

Föreställ dig att du har tio minuter på dig att klä dig för ett viktigt möte som kan förändra ditt liv. Vad väljer du?

Antagligen någon sorts kostym. Kanske en snygg herrkostym med åtsittande passform. Något coolt och nytt men ändå enkelt och elegant.

Du kommer ursprungligen från Kalifornien. Hur har det påverkat din stil?

Jag har alltid klätt mig som om jag bott i New York i stället för L.A. Jag har alltid gillat svart och läder. Och när man kommer till New York på sommaren passar det alltid bäst med sneakers och bekväma kläder.

Hur skulle du beskriva din stil med tre ord?

Jag vet inte. Min stil förändras hela tiden. Ibland är den enkel, men ibland är den verkligen inte det.

Den kanske bara är under konstant utveckling?

Ja. Den utvecklas verkligen. Jag tror den utvecklas varje vecka.

© Marc Piasecki/GC Images
© Marc Piasecki/GC Images 

Du har 13 miljoner följare på Instagram. Hur bestämmer du vad du ska dela med världen?

Jag delar bilder jag gillar, helt enkelt. Jag lägger inte upp en bild bara för att visa vad jag har på mig, utan det måste även vara en cool, konstnärlig bild.

Vad gör dig lycklig nu för tiden?

När jag gör såna här saker. Det betyder så mycket för mig och alla fans. Det är galet att de kommer hit för att se mig. Det är som en dröm. Jag blir även glad av att rida på mina hästar. Att vara med familjen. När jag åker hem åker jag raka vägen till min syster [Gigi] och umgås med mamma, även om jag bara är hemma i en dag eller två. Det gör mig lycklig.