Missa inte

Välkommen till Berlin!

Berlins modevecka firar 10-årsjubileum och vi kikar vi närmare på vad som gör stadens stil så djärv och inspirerande.
© Christian Vierig/Getty Images
© Christian Vierig/Getty Images 

Jag blir alltid sentimental när det är dags för modeveckan i Berlin.

Året var 2009 och jag gick på mitt första modeevenemang – den tyska designern Dorothee Schumachers premiärvisning på Bebelplatz. Jag minns det som igår. Jag var jättenervös. Jag satt på fjärde raden men det kändes som att sitta på första raden. Jag väntade spänt medan de andra satte sig och kollade i sina goodie bags. (Jag har kvar den hjärtformade fickspegeln.) Sedan släcktes lamporna. Tystnad. Musiken sattes igång och showen började. Det var ett livsomvälvande ögonblick för en småstadstjej från Thüringen.

I år firar modeveckan i Berlin sitt 10-årsjubileum och fokus ligger inte längre bara på det som händer på catwalken. Modehypen verkar snarare komma från stadens gator.

På vilket sätt utmärker sig stilen i Berlin? Den är verkligen inte lika flott som i Paris, men inte heller lika minimalistisk som i Köpenhamn. Stilen i Berlin är bred och omfattar många olika stilar och trender. Vid första anblicken verkar de coola ungdomarna från Mitte (hipsters) inte bry sig, men skenet bedrar. De skapar sina outfits i Mitte med en stor dos nonchalans och skulle antagligen aldrig klara sig utan den senaste supermaten.

Stilen i Prenzlauer Berg är däremot mindre trendig och mer familjeanpassad. Där går diskussionerna heta om var man bäst hittar lediga dagisplatser, och om utbudet av plagg på loppmarknaden i Mauerpark. Sedan har vi den djärva streetwear-stilen i Kreuzberg/Neukölln – tuff med mycket svartvitt och denim. Och glöm inte sneakers. De passar till allt numera. Till och med kvinnorna i det konservativa området Charlottenburg använder sneakers till klänningar. Men endast det bästa är gott nog. Exklusiva träningsskor är väl trots allt det enda som matchar den där JW Anderson-väskan?

Sättet du bär en outfit är nämligen lika viktigt som vad du faktiskt har på dig. Berlinborna uppvisar gärna en ”jag bryr mig inte”-attityd som signalerar: ”Vi vill hitta egna vägar på vårt eget sätt. Vad sägs om att gå till Spätit i träningsoverall och tofflor en söndagsförmiddag? Inga problem. Strumpor i sandaler? Det är bara att köra! Kombinera streetwear från 90-talet med glam från 70-talet? Varför inte? Bara det är djärvt så funkar det i Berlin.”

© Christian Vierig/Getty Images
© Christian Vierig/Getty Images 
Gå till Spätit i träningsoverall och tofflor en söndagsförmiddag – inga problem. Strumpor i sandaler? Det är bara att köra! Kombinera streetwear från 90-talet med glam från 70-talet? Varför inte?

Veronika Heilbrunner är en av otaliga streetstyle-personligheter som har satt Tyskland på modekartan. Hon är en av grundarna till onlinemagasinet “Hey Woman” och har valt att bo i Berlin. Heilbrunner kombinerar allt från Converse-sneakers och aftonklänningar, plisserade kjolar och cowboyboots, och tröjor med loggor till sammetskostymer och mönstrade tröjor. Dessutom får hon allt att se både enkelt och coolt ut. Inte undra på att det kryllar av fotografer kring henne som vill fånga nästa look på bild under modeveckan. Därför är det särskilt viktigt vad hon väljer för outfit när hon går på visningar.

Jag blev fotad utanför en visning för flera år sedan (jag tror det var 2010 och att kvinnan tyckte synd om mig) trots att min look inte alls var värd att fotografera. Jag hade på mig smala blå jeans (du förstår vart det här är på väg), rosa högklackade med spetsar (det blir värre) och en lamétröja (vad var det jag sa?). Just då tyckte jag det var en häftig outfit. Idag vet jag att det inte var det. Det fina med Berlin är att gamla modemisstag inte förföljer dig för resten av ditt liv. Lämna dåliga klädval bakom dig och prova något nytt. Ena dagen kanske du känner för att gå klädd i svarta skinnbyxor och en nättröja. Det funkar både på Berghain och om du strosar längs Maybachufer. Nästa dag kan du ha på dig en grungeinspirerad vintageklänning till Dr. Martens och basebollkeps när du köper en kanelbulle på bageriet. Eller gå på fest på en takterrass i snygga byxor, t-shirt med en slipklänning över och slip-in-sandaler. Glöm inte att fullända looken med ”jag bryr mig inte”-attityden.