Brand Diaries

RAINS: Regnklädernas revolution

Upptäck hur det skandinaviska varumärket omdefinierar konceptet ytterkläder i den första delen av vår nya Brand Diaries-serie.

För inte så länge sedan var det i stort sett omöjligt att hitta regnkläder som var både moderiktiga och funktionella. Om du var ute efter riktigt vattentät kvalitet fick du antingen söka efter traditionella regnkappor i seglarkataloger eller bege dig till en campingbutik i jakten på ett ytterplagg som funkade lika bra på en trendig nattklubb som på väg till jobbet, och som skyddade dig från både vatten och smaklöshet. Danska varumärket RAINS ändrade på det. Nu kan innefolket från Vancouver till London och från Melbourne till Berlin hålla sig torra med stil, året runt.

RAINS grundades 2012. Målet: att tolka den traditionella regnkappan på ett nytt sätt. Miljön kunde inte vara bättre, säger Philip Lotko från RAINS: ”Danmark ligger i Europas utkant och har stora kustområden, blåsigt väder och i genomsnitt 121 regndagar om året.”

© RAINS /
© RAINS /  Regnjacka, smoke Parkas, rust
Vi vill känna till det okända. Vi vill se det osynliga.

Regionens geografiska läge och nyckfulla klimat var förstås oundvikliga influenser, men det var föreningen av traditionella metoder och innovativ teknik, funktion kombinerat med stil, som ledde till regnklädernas revolution. Resultatet: 100 procent vind- och vattentäta regnkläder av unisexmodell i material som andas, med en snygg och mycket karakteristisk matt finish. Till skillnad från gårdagens tjocka, tunga regnkläder är RAINS-materialet tunt, mjukt, lätt och smidigt att packa – perfekt för dig som älskar att resa lätt. Den lilla skärmen på huvan är en annan unik och genomtänkt detalj, designad för att leda bort regnet.

Idag är RAINS ett internationellt varumärke för regnkläder, med ett sortiment som omfattar en komplett serie regntäta väskor och tillbehör, designade för att skydda din dator, din smartphone och annat viktigt från dåligt väder. RAINS-teamet utvecklar nya produkter på huvudkontoret i Egaa i centrala Danmark, och visar sina ständigt växande kollektioner av anspråkslösa och genomtänkta regnkläder i sitt ljusa, minimalistiska designshowroom i Köpenhamn. Tack vare imponerande samarbeten med varumärken inom både haute couture och streetwear – från Colette till Stüssy och Opening Ceremony – har varumärket fått nya fans och stort erkännande.

Varumärkets motto ”Defying Danish weather since 2012” kan låta offensivt, men det handlar inte om att motarbeta naturens krafter. Det är ett perspektivskifte som avser att hylla regnvädret och visa att samarbete och korsbefruktning är av avgörande betydelse. ”Med en tilltagande individualism och kulturell mångfald är det bara naturligt att vi omfamnar och tar till oss nya livsstilar, särskilt inom mode”, säger Lotko. Det återspeglas i RAINS höst/vinterkollektion 2016, som har inspirerats av lager på olika plan. De stora, huvförsedda regnjackorna har en generös siluett med plats för flera lager kläder undertill – en vanlig klädstil i det kalla Norden. Men lagerkonceptet går djupare än så, eftersom den dämpade färgskalan i grått, orange och kamel anspelar på det kulturella utbytet och mångfalden som utgör kärnan i det nordiska arvet.

Det finns många skäl till RAINS framgångar: eleganta siluetter, generösa referenser till regionens minimalistiska designarv, innovativa material och smart teknik. Men den största styrkan är troligen nyfikenheten och den öppna kreativa inställningen. ”Vi vill känna till det okända. Vi vill se det osynliga. Det ligger i människans natur att lockas av en utforskande, informerad och medveten livsstil”, säger Lotko. ”Ju mindre världen blir, desto större blir det här behovet. Vi undersöker märkliga koncept, reser till avlägsna platser och avslöjar hemligheterna bakom naturens mirakel, hela tiden med ambitionen att lära, veta och se mer.”

Det senaste tillskottet i RAINS värld – värmeisolerade regnrockar som andas – erbjuder värme och skydd vid äventyr i kallt väder. Vilken RAINS-stil du än väljer får du garanterat en mångsidig klassiker som passar till allt i garderoben. Och tack vare de beprövade, testbaserade produktionsmetoderna kommer den att hålla i mer än en säsong.

Mer från RAINS