Läppstift

Populära filter
1 174 artiklar

Låt dina läppar tala med ett perfekt läppstift

Läppstift ett givet inslag i mångas sminkrutin. Det finns få saker som kan förbättra en look lika effektfullt som den perfekta läppfärgen. Även om du inte har något annat smink på dig kan det vara det där lilla extra som stärker självförtroendet och förvandlar en bra dag till en underbar dag.

Det finns mer än en variant

Det finns en hel del att tänka på när man väljer ett läppstift. Det ska vara rätt färg, men det ska också vara rätt typ av produkt. Det handlar mestadels om att prova sig fram och se vad ens egna läppar mår bäst av. Det finns dock några för- och nackdelar mellan de olika varianterna som du bör känna till.

Det klassiska läppstiftet består av vax och pigment och skruvas upp ur ett behändigt stift. Det är den vanligaste typen och har därför generellt sett det största utbudet. Den flytande versionen är en lite nyare variant som gör ungefär samma sak, men är mer som en vätska och appliceras med en spole. När det har torkat så sitter det fast och det håller ofta längre än klassiska läppstiftet. Det betyder att du inte behöver återapplicera speciellt ofta, men också att det torkar ut läpparna i en högre grad.

Den traditionella varianten kan vara enklare att applicera. Det krävs lite övning för att få den flytande sorten att se perfekt ut och det är en aning svårare att fixa till sina misstag. Men när du väl får in snitsen på det hela så går det att få en perfekt täckningmed endastett svep. Båda varianterna har sina styrkor. Vilket som är bäst för dig beror helt enkelt på vad du själv föredrar.

Om du är ute efter ett naturligt resultat

Lip stain fungerar ungefär som flytande läppstift, men är genomskinligt. Istället för att lägga ett lager färg ovanpå läpparna så färgar lip stain själva läpparna. Detta ger ett resultat som upplevs som naturligare, samtidigt som det varar väldigt länge. Det finns flera fördelar med produkten:

  • Du behöver inte återapplicera en lip stain lika ofta som andra typer av läpprodukter.
  • Produkten räcker väldigt länge eftersom du enbart behöver använda en liten gnutta åt gången.
  • Du behöver inte oroa dig över att få det på tänderna. Det sätter sig inte heller på glas och du kan äta normalt utan att bekymra dig om dina läppar.
  • Det går bra att kyssa din partner utan att hen får färg smetad i ansiktet!

Det går även lätt att kombinera olika nyanser av lip stain för mer avancerade effekter. För att ge dina läppar lite extra djup kan du sätta på en mörkare nyans i mitten av läpparna efter att det första lagret har torkat. Det ger en dramatisk och fyllig effekt som ser urläcker ut!

Underskatta inte en bra läppenna

Alla borde ha en bra läppenna. Det kan få läpparna att se fylligare ut, men det kan också användas till mycket mer än så!

Efter du satt på ditt läppstift kan du använda en läppenna för att rama in dina läppar. Det gör att färgen stannar där du vill och hindrar den från att smetas ut. Använd en penna med samma färg eller använd en färg som är en aning ljusare nyans om du vill att det ska synas mindre. Det finns även genomskinliga varianter som fungerar på alla olika färger av läppar.

Se till att läppennan ärvälvässad eftersom det kan vara svårt att få till en skarp linje annars. Börja med ett litet kryss vid amorbågen och ta därefter undersidan och hörnen av munnen. En viktig grej att tänka på när du sminkar läpparna är att hålla munnen avslappnad och en aning öppen. Det hjälper dig att applicera dina produkter efter munnens naturliga form.

Att tänka på om du lätt får torra läppar

Om du har problem med torra läppar är det extra viktigt att du återfuktar läpparna regelbundet, speciellt innan du sätter på läppstift. Använd gärna ett läppbalsam en stund innan du sätter på färgen, men se till att det har absorberats in i läpparna innan du fortsätter. Ett bra tips är att du alltid har med dig läppbalsam så du kan använda det innan du återapplicerar en läpprodukt.

Det kan också vara värt att titta efter en produkt som är aningen mindre uttorkande. Matta läpprodukter är oftast boven i detta avseende och även produkter som är speciellt gjorda för att sitta länge. Glansiga varianter brukar vara lite mildare och torkar inte ut läpparna lika mycket.

Det finns mer än ett sätt att applicera

Det kan kännas konstigt, men ibland kan det vara värt att använda en borste för att applicera läppstiftet. Proffsen använder ofta borstar eftersom det ger lite extra kontroll. Det är speciellt bra när du blandar olika nyanser och det kan dessutom hjälpa till att sudda ut allt för skarpa kanter som uppstått från läppennan.

Det går att använda mindre sminkborstar, men för bästa resultat bör du använda en borste som är speciellt avsedd för läppar. De kommer i olika former och storlekar, från breda till smala och det är helt upp till dig vilken du föredrar. Det är dock viktigt att den har en fin spets och är gjord utav bra material som tål att tvättas. Det är precis lika viktigt att rengöra läppborstar som det är att rengöra alla andra sminkborstar.

Ta hand om dina läppar

Se till att du har rena och återfuktade läppar. Mjukare läppar gör att färgen går på lättare, ser bättre ut och stannar kvar längre. Och vem vill inte det? Med välmående läppar kan till exempel lystern från en härlig läppglans ge ifrån sig sitt sken under en mycket längre tid.

Precis som med allt annat smink så sitter även läppstift på bättre om du lägger en bas innan. Om du vill att det ska sitta som berget kan du använda dig utav en lip primer innan du börjar. Om resultatet inte riktigt blir som det ska så kan en lip primer vara lösningen på problemet.