olivgröna Alla från Converse Storlek XL

Filter (3)

5 artiklar

Rätt mascara ger dig en piggare look

Ingen makeup är fulländad utan mascara – den definierar ögonen och öppnar upp blicken så att du ser piggare och fräschare ut. Även om du inte har mycket till fransar så finns det tricks att använda för att få dem att se både fylligare och längre ut.

Mascarans effekt har uppskattats i alla tider

Redan i antika Egypten använde man något som kan liknas vid mascara. Det finns bevis på att man omkring 4000 f.Kr använde kol för att göra såväl fransar som ögonbryn mörkare. Det var dock inte enbart för estetisk prydnad, utan de trodde att man på det sättet kunde avvärja onda andar och skydda själen. Både kvinnor och män använde sig av det.

Idag används produkten så gott som enbart i form av makeup. Det ses som ett självklart inslag i en makeup-rutin att göra fransarna mörkare, tjockare, längre – eller allting på samma gång. Vilken nyans man väljer kan bero på ögonfärg, hårfärg, tycke och smak. Vanligast är fortfarande svart och mörkbrun, men det finns även mörkblå och mörkgröna varianter. Under 1980-talet var det populärt med ljusblått på både ögonfransar och runt ögonen i form av kajal. Och man kan fortfarande hitta produkter i andra färger, men det är mer något man använder om man är ute efter en speciell typ av look.

Det är alltjämt svart som används mest, framförallt för att få fransarna att verka längre, fler och tjockare än de egentligen är. På det sättet ramar man in ansiktet och öppnar upp ögonen så att de framträder mer och ser större ut. Om du känner dig trött en morgon efter för lite sömn, kan rätt produkt på fransarna och lite färg på läpparna verkligen förändra hela ditt utseende. Det är nästan så att det går att lura sig själv till att känna sig lite piggare.

Så hittar du rätt typ av mascara

Allt handlar om att hitta den rätta typen för sina fransar, därför kan det vara en god idé att först analysera sina fransar innan man väljer produkt. Är de långa eller korta? Mörka eller ljusa? Glesa eller fylliga? Vill du göra dem längre, eller kanske bara definiera dem med lite färg? Kanske är ögonfransarna både väldigt tunna och korta? Ingen fara, det finns produkter för alla typer. Du behöver inte välja lösögonfransar av slentrian – de kan du istället spara till ett riktigt festligt tillfälle.

När du väljer mascara kan det vara bra att veta att det finns olika typer av borstar och att de också har varierande egenskaper. Eftersom borsten oftast är viktigare än själva produkten, är det viktigt att lära sig vad som passar dig personligen.

  • En borste som är tät och tjock används oftast för att ge fylliga fransar.
  • En lättare borste som inte är så tät ger ett naturligare resultat och inte samma volym som en tjockare borste.
  • En kam-borste används för att ge längd och för att separera fransarna från varandra. Det kan också vara lättare att komma åt fransarna i ögonvrån med en kam-borste. 

Om man misstänker att det kommer att regna eller att man vet med sig att man ska vistas i någon form av miljö där man riskerar att ansiktet blir vått, kan det vara en bra idé att använda en vattenfast produkt. Perfekt om du planerar en dag på stranden, eller vid poolen, men ändå vill ha lite färg på fransarna. Dessa produkter fungerar i regel som de vanliga, skillnaden ligger framförallt i hur man tvättar bort dem. För de vattenfasta produkterna brukar det räcka med att man blöter en bomullstuss med varmt vatten och håller mot fransarna en liten stund innan man försiktigt “drar bort” färgen. Vanlig, icke vattenfast, mascara kan man lösa upp med sminkrengöring och tvätta bort på det sättet.

Använder jag fransböjare före eller efter mascaran?

Det finns olika sätt att förstärka mascarans effekt, ett av dem är att använda en fransböjare. För vissa kan det kännas som att man kan råka dra loss fransarna om man använder en böjare. Men du behöver inte vara orolig, följ bara våra tips:

  • Steg ett är alltid att köpa en fransböjare av bra kvalitet. Den ska vara försedd med gummi vid den del som tar emot fransarna – inte metall.
  • När gummidelen blivit skadad eller sliten så byt ut den, du måste inte köpa en helt ny fransböjare.
  • Böj alltid fransarna innan du applicerar färg på dem, gör du det efteråt så riskerar du att skada fransarna. I värsta fall går de av.
  • Det gäller att placera fransböjaren så nära fransrötterna som möjligt. Det blir lättare om man tittar nedåt. Böj inte för hårt och se till att du verkligen böjer vid fransroten. Om det blir för högt upp kan fransarna få en konstig form, och öppnar inte upp ögat som det är tänkt.
  • Om du har fransar som ogärna formar sig, kan du testa att värma fransböjaren lite med hjälp av hårfönen eller under varmt vatten. Glöm bara inte bort att torka bort vattnet innan du använder den.
  • Applicera mascaran efter att du böjt fransarna.

Om du följer guiden kommer du att få fransar som gör att dina ögon upplevs som ännu vackrare.

Några sista mascara-tips

Att applicera på både under- och överfransar, eller enbart på de övre, är en smaksak. Vill du ha mer fokus på övre delen av ögat räcker det antagligen att enbart applicera färg där. Använder du mycket ögonskugga kan det det dock se tungt ut om du bara har färg på de övre ögonfransarna. Prova dig fram för att se vad som känns bäst för dig.

Om du verkligen vill få den där lösögonfrans-looken utan att använda extra fransar så kan du göra det med enbart mascara. Då applicerar du först en volymgivande mascara med tät borste. Efter att det torkat i några sekunder använder du en kam-borste som förlänger dina fransar. Med dessa två i kombination kommer effekten bli fantastisk!

Badbyxor till barn

Oavsett om det är dags för plask vid strandkanten, simskola, eller ett dopp i poolen så krävs det riktigt sköna och funktionella badbyxor av bra kvalitet. Välj mellan långa eller korta ben, loose fit, eller mer följsamma modeller i stretch. Det finns badbyxor för barn i alla möjliga modeller så att varje liten badfantast kan hitta ett eller flera favoritpar!

Snygga och funktionella badbyxor för barn

När det är dags att köpa badbyxor till barn kan det ibland vara lite knivigt att komma underfund med vilken modell man ska välja. Ett bra tips är att tänka på vilken aktivitet badbyxan ska användas till. Planerar man mycket strandhäng så kan ett par längre shorts i lösare modell vara bra. De passar utmärkt att både springa på stranden i, men också för att ta ett dopp. När simskolan hägrar kan en mer åtsittande modell i stretchmaterial passa bra. Den följer smidigt med i rörelserna utan att störa det minsta. Här är också ett par badshorts i kortare modell ett bra alternativ. Välj gärna ett par med smart dragsko i midjan som kan justeras och gör att badbyxan sitter bekvämt på plats.

Massor av mönster och färger

Man ska ju naturligtvis inte bara stirra sig blind på de praktiska detaljerna när det är dags att välja sommarens badplagg till barnen. Badbyxor för barn ska så klart ha en fin och rolig design också, det är halva nöjet! De lite mindre barnen kanske gillar ett par med den tecknade favoriten som tryck, eller ett färgglatt mönster? Den som närmar sig tonåren brukar däremot vilja ha en coolare modell, kanske med ett enkelt och grafiskt mönster. Oavsett vilken variant man föredrar så finns det massor av modeller att välja bland. Genom att använda det smarta sorteringsverktyget och välja mellan inställningar som till exempel storlek, mönster och färg så hittar du enkelt en snygg badbyxa i exakt rätt modell.